Η Ρωσία κερδίζει στην Γεωργία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Ρωσία κερδίζει στην Γεωργία

Η Αμερική πρέπει να γίνει σκληρή με την Τιφλίδα
Περίληψη: 

Υπό την σφιχτή λαβή του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», η Τιφλίδα έχει πλησιάσει περισσότερο τη Μόσχα. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Γεωργία αρνήθηκε να υποστηρίξει τις Δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι βοηθά την Ρωσία να τις παρακάμψει.

Ο FRANCIS FUKUYAMA είναι ανώτερος συνεργάτης στην έδρα Olivier Nomellini στο Freeman Spogli Institute for International Studies του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Ο NINO EVGENIDZE είναι διευθυντής του Economic Policy Research Center στην Τιφλίδα, στην Γεωργία.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στον πόλεμο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ουκρανία, οι προσπάθειες της Ρωσίας να φέρει μια άλλη χώρα στην τροχιά της πέρασαν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες. Όπως πολλές χώρες που κάποτε αποτελούσαν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, η Γεωργία έχει πληθυσμό που είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένας προσανατολισμός που μόνο ενισχύθηκε τα χρόνια μετά την εισβολή της Μόσχας στην χώρα το 2008, η οποία άφησε την Ρωσία να κατέχει περίπου το 20% της επικράτειας της Γεωργίας. Ωστόσο, οι σημερινοί ηγέτες της Γεωργίας όχι μόνο απέτυχαν να στηρίξουν την Ουκρανία στον δικό της αγώνα ενάντια στην ρωσική επιθετικότητα˙ ενίσχυσαν επίσης τις προσπάθειες της αντιδυτικής προπαγάνδας, κέρδισαν επαίνους από τη Μόσχα επειδή δεν εντάχθηκαν στις Δυτικές κυρώσεις και τους εμπορικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας, και μιμήθηκαν μια ρωσικού τύπου καταστολή της ζωηρής κοινωνίας των πολιτών της Γεωργίας. Τον Μάρτιο, προσπάθησαν ακόμη και να ψηφίσουν νόμο που χαρακτηρίζει τις φιλοδυτικές και φιλοδημοκρατικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ως «πράκτορες ξένης επιρροής». Με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της Μόσχας, η γεωργιανή κυβέρνηση οικοδομεί ένα αυταρχικό κράτος κατ’ εικόνα της Ρωσίας.

06042023-2.jpg

Διαδηλωτές στην Τιφλίδα, στην Γεωργία, τον Μάρτιο του 2023. Irakli Gedenidze / Reuters
------------------------------------------------------------

Η διολίσθηση της Τιφλίδας στον αυταρχισμό [1] είναι ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς οδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από έναν άνδρα: τον μοναχικό δισεκατομμυριούχο, αφεντικό του κόμματος, και άνθρωπο που κινεί τα νήματα, Bidzina Ivanishvili. Αν και ήταν για λίγο πρωθυπουργός το 2012–13, ο Ιβανισβίλι δεν κατέχει πλέον καμία επίσημη θέση στην κυβέρνηση. Αλλά ως ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Γεωργιανού Ονείρου, ενός όλο και πιο φιλορωσικού, λαϊκιστικού κόμματος που έχει αποκτήσει διαβρωτικό έλεγχο στους κρατικούς θεσμούς της Γεωργίας, κυβερνά την χώρα μέσω πληρεξουσίων για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Ο Ιβανισβίλι, ο οποίος έκανε την αρχική του περιουσία στην Ρωσία, φοβάται ότι οι προσπάθειες για την εκπλήρωση των δημοκρατικών κριτηρίων που απαιτούνται για την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ θα μπορούσαν να απειλήσουν την επιρροή του στους θεσμούς και στην κυβέρνηση της Γεωργίας και ως εκ τούτου αντιτίθεται σθεναρά στους στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη προς όφελος μιας αυξανόμενης συνεννόησης με τη Μόσχα. Σε αντίθεση με τους ολιγάρχες στην Ουκρανία, που έπρεπε να διεκδικήσουν πολιτική επιρροή, ο Ιβανισβίλι είχε μικρό ανταγωνισμό στην Γεωργία, κάτι που του επιτρέπει να αγοράζει ψήφους και να τοποθετεί σταδιακά τους οπαδούς του σε θέσεις εξουσίας στο νομοθετικό σώμα, στα δικαστήρια, και στην εκτελεστική εξουσία. Όπως και με τα κυβερνώντα κόμματα στην Ουγγαρία και την Ρωσία, το Γεωργιανό Όνειρο χρησιμοποίησε αυτούς τους θεσμούς για να διατηρήσει και να επεκτείνει την εξουσία του μέσω διαδοχικών εκλογών. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει αυτόν τον έλεγχο για να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Μόσχα. Για να χαλαρώσει η κυριαρχία της Ρωσίας στην Γεωργία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να υποστηρίξουν την δημοκρατική αντιπολίτευση της Γεωργίας και να αναλάβουν δράση κατά του Ιβανισβίλι και οποιωνδήποτε γεωργιανών εταιρειών βοηθούν την Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις. Είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους να επιβάλουν κυρώσεις σε μέλη της κυβέρνησης της Γεωργίας.

ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ

Πριν από δύο δεκαετίες, η Γεωργία φαινόταν να είναι ένα πρότυπο για το πώς οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες [2] θα μπορούσαν να μεταβούν στην δημοκρατία. Μετά την Επανάσταση των Ρόδων [3] το 2003 -την σειρά διαδηλώσεων για τις αμφισβητούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές που οδήγησαν στην ανατροπή της κλεπτοκρατικής κυβέρνησης της Γεωργίας - ο τρίτος πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ανέλαβε μια σειρά από αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση ξεκίνησε να παρέχει έγκαιρες υπηρεσίες στους πολίτες της, καθώς η νέα κυβέρνηση άνοιξε την οικονομία και μείωσε δραματικά την διαφθορά. Μετά από αρκετά χρόνια στην εξουσία, ωστόσο, ο Σαακασβίλι άρχισε να υπερβαίνει τους δημοκρατικούς κανόνες. Οι επικριτές του τον κατηγόρησαν για κατάχρηση εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του ότι επέτρεψε την κακομεταχείριση κρατουμένων. Αυτό προκάλεσε μια εσωτερική αντίδραση που τελικά οδήγησε στην άνοδο του Γεωργιανού Ονείρου, το οποίο ιδρύθηκε το 2012. Αρχικά αποτελούμενο από διάφορες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενωμένες υπό τον Ιβανισβίλι, το Γεωργιανό Όνειρο απώθησε έκτοτε όλους τους φιλοδυτικούς εταίρους που κάποτε ήταν μέρος του συνασπισμού του. Από τότε που το κόμμα και ο Ιβανισβίλι ανέλαβαν την εξουσία το 2012, οι θεσμοί της χώρας διαβρώνονται και η Τιφλίδα μιμείται μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς της Μόσχας.