Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει

Ο Νετανιάχου κινείται για να κάνει «πολιτική» την κατοχή
Περίληψη: 

Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διακυβέρνησης της Δυτικής Όχθης από τις ισραηλινές στρατιωτικές σε πολιτικές Αρχές, είναι στην πραγματικότητα το αποκορύφωμα δεκαετιών πολιτικών που έχουν εγγυηθεί την κυριαρχία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η DAHLIA SCHEINDLIN είναι συνεργάτης πολιτικής στο Century International και αρθρογράφος στην Haaretz. Είναι η συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου με τίτλο The Crooked Timber of Democracy in Israel [1].
Η YAEL BERDA είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ και μη μόνιμη συνεργάτις στην Πρωτοβουλία Μέσης Ανατολής στην Σχολή Κένεντι στο Harvard. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Colonial Bureaucracy and Contemporary Citizenship [2].

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας, έχει δεχθεί πυρά επειδή πρότεινε μεταρρυθμίσεις που θα αποδυναμώσουν το δικαστικό σύστημα και θα διαλύσουν τους ελέγχους και τις ισορροπίες. Προκάλεσαν μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει ποτέ το Ισραήλ και τελικά τέθηκαν σε αναμονή μετά από μια τεράστια διεθνή και εσωτερική αντίδραση. Αλλά μια άλλη κίνηση της κυβέρνησης -μια γραφειοκρατική αλλαγή που δεν έχει τραβήξει σχεδόν καθόλου την προσοχή- είναι εξίσου σημαντική.

12062023-1.jpg

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης πυροβολεί με λαστιχένιες σφαίρες εναντίον Παλαιστινίων κατά την διάρκεια συγκρούσεων στην Χεβρώνα, στην Δυτική Όχθη, τον Μάιο του 2023. Mussa Issa Qawasma / Reuters
----------------------------------------------

Τον Νοέμβριο του 2022, οι ακροδεξιές φατρίες του Ισραήλ κέρδισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αμέσως μετά, τροποποίησαν τον Βασικό Νόμο της κυβέρνησης, ο οποίος λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν σύνταγμα, για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να διορίσει έναν ειδικό νέο υπουργό στο Υπουργείο Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2023, η υπερεθνικιστική κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ συμφώνησε για το τι θα έκανε ο νέος υπουργός: θα αναλάμβανε ορισμένες πολιτικές εξουσίες για την ζωή στην Δυτική Όχθη, κάτι που προηγουμένως ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF). Αυτή η διοικητική αλλαγή ισοδυναμεί με την ανακήρυξη ισραηλινής κυριαρχίας στην Δυτική Όχθη, μια παραβίαση της απαγόρευσης του Χάρτη του ΟΗΕ κατά της εδαφικής κατάκτησης. Τρεις κορυφαίες ισραηλινές οργανώσεις πολιτών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέμειναν ότι η γραφειοκρατική αλλαγή ισοδυναμεί με την de jure προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Η μεταβίβαση [των αρμοδιοτήτων] καταρρίπτει την ψευδαίσθηση ότι η κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ είναι προσωρινή˙ καθιερώνει περαιτέρω ένα άνισο, δύο επιπέδων νομικό σύστημα για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους˙ και εδραιώνει τον μόνιμο ισραηλινό έλεγχο στην Δυτική Όχθη.

Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας είναι στην πραγματικότητα το αποκορύφωμα δεκαετιών πολιτικών που έχουν εγγυηθεί την κυριαρχία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη. Αλλά η κυβέρνηση έχει πλέον περάσει ένα κατώφλι που αντιπροσωπεύει μια βαρυσήμαντη -και πιθανώς κατακλυσμική- μεταμόρφωση στην θέση του Ισραήλ σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Το Ισραήλ δεν χρειάζεται πλέον να κηρύξει επίσημα την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Η πράξη έγινε.

ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ

Η αλλαγή της κατοχικής αρμοδιότητας θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών εποίκων στην Δυτική Όχθη. Ο πολιτικός υπουργός θα ηγηθεί μιας «αρχής εποικισμού», για την διαχείριση των υποθέσεων των Εβραίων, ενώ οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν υπό στρατιωτικό έλεγχο. Η κίνηση εδραιώνει την ανώτερη θέση για τους εποίκους στην Δυτική Όχθη. Για παράδειγμα, οι IDF θα συνεχίσουν να καθορίζουν τα ποσοστά νερού για τους Παλαιστίνιους, αλλά η νέα πολιτική αρχή θα ελέγχει το νερό για τους Εβραίους, διευκολύνοντας την άνιση κατανομή νερού για τις δύο ομάδες. Η πολιτική αρχή θα προωθήσει και θα εγκρίνει εποικισμούς και υποδομές για Εβραίους εποίκους, μια θεμελιώδης παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατά της εγκαθίδρυσης πολιτικού κανόνα στα κατεχόμενα εδάφη. Έχοντας απορρίψει την βασική διεθνή απαγόρευση, αυτές οι νέες Aρχές θα αγνοήσουν όλους τους περιορισμούς του διεθνούς δικαίου. Ο πολιτικός υπουργός θα ελέγχει την κατανομή της γης και τον προγραμματισμό, την ενέργεια, και τις [ηλεκτρονικές] συχνότητες επικοινωνίας. Θα έχει την δύναμη να αποφασίσει ποιος μπορεί να χτίσει σπίτια, σχολεία, και δημόσιες κατασκευές, και ποιες κοινότητες θα κατεδαφιστούν -μια φόρμουλα για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και την καταστολή της παλαιστινιακής ζωής, που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν από τις IDF.

Οι συνέπειες της αλλαγής επιδεινώνονται από την ιδεολογία του πολιτικού υπουργού που επιλέχθηκε για την θέση. Ο Bezalel Smotrich, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ και ηγείται του πιο απροκάλυπτα ρατσιστικού εβραϊκού κόμματος της χώρας, ζήτησε τον ρόλο. Έχτισε την πολιτική του καριέρα πάνω στον αντιαραβικό ρατσισμό. Το 2017 δημοσίευσε ένα σχέδιο για την πλήρη υποταγή των Παλαιστινίων στον ισραηλινό έλεγχο, με στόχο να θάψει οριστικά την παλαιστινιακή εθνική αυτοδιάθεση. Πρότεινε ένα κράτος υπό την κυριαρχία των Εβραίων που θα περιλάμβανε όλη την γη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, καλώντας να εξοριστούν ή να κατασταλούν βίαια όσοι αντιστέκονται. Ο Smotrich είπε ότι η Hawara, μια παλαιστινιακή πόλη στην Δυτική Όχθη, θα πρέπει να «αφανιστεί». Το σχόλιο ήρθε λίγες μέρες μετά από μια παλαιστινιακή επίθεση που σκότωσε δύο Ισραηλινούς και Ισραηλινοί έποικοι εξαπέλυσαν πογκρόμ στην πόλη. Τα λόγια του ουσιαστικά δικαιολογούσαν την εκδικητική επίθεση και ενθάρρυναν τις μελλοντικές [επιθέσεις]. Ο Smotrich έχει απορρίψει την παρουσία των σχεδόν δύο εκατομμυρίων Αράβων πολιτών του Ισραήλ˙ το 2021, είπε ότι ήταν λάθος που ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν «τελείωσε την δουλειά» να εκδιώξει όλους τους Παλαιστίνιους από το νέο ισραηλινό κράτος που δημιουργήθηκε το 1948.