Ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος ξεκινά | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος ξεκινά

Το Foreign Affairs The Hellenic Edition αποσύρεται και επιστρέφει στην κοιτίδα του
Περίληψη: 

Στο μητρικό Foreign Affairs έχει ήδη από καιρό αλλάξει η διοικητική ομάδα, ενώ τώρα αλλάζει και η διοίκηση στο Council on Foreign Relations, το υπερεκατονταετές think tank που εκδίδει το σπουδαίο περιοδικό. Η νέα διοίκηση αποφάσισε ότι θέλει να είναι η μοναδική πάροχος του περιεχομένου.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Τον Μάιο του 2011, μετά από περίπου δυο χρόνια συζητήσεων, ανταλλαγής email, διαπραγματεύσεων, και ταξιδιών στην Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την ελληνική έκδοση του Foreign Affairs. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα www.foreignaffairs.gr και τρεις μήνες μετά, στις 16 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος.

01102023-1.jpg
Τα εξώφυλλα του πρώτου και του τελευταίου τεύχους του Foreign Affairs The Hellenic Edition.
------------------------------------------------------------------

Η εκδοτική ομάδα το θεώρησε ως μια μεγάλη επιτυχία: το Foreign Affairs είναι η βίβλος των διεθνών σχέσεων με ελάχιστες διεθνείς εκδόσεις (μια στα Ισπανικά, και άλλες δυο στα ρωσικά και τα ιαπωνικά). Το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια για τα ελληνικά, δεδομένης της μικρής ελληνικής αγοράς ήταν μεγάλη απόφαση.

Ταυτόχρονα, άρχισε και η αγωνία της επιβίωσης της έκδοσης. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε μόλις βαθύνει σε πρωτοφανή επίπεδα πλήττοντας μεταξύ άλλων πολλές κραταιές επιχειρήσεις του Τύπου, και το ότι το Foreign Affairs απευθύνεται εξ ορισμού σε ένα περιορισμένο αναγνωστικό κοινό δεν βοηθούσε το εγχείρημα.

Ωστόσο, η προσπάθεια έβγαλε ρίζες. Απέδειξε ότι υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους έντυπα και αρθρογραφία στην χώρα μας, που δεν χαρακτηρίζεται από υψηλές αναγνωσιμότητες. Και φέτος, το Foreign Affairs The Hellenic Edition συμπληρώνει 12 χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης.

Αλλά ο κύκλος αυτός κλείνει -κάπως απρόσμενα και απότομα είναι η αλήθεια- εδώ. Στο μητρικό Foreign Affairs έχει ήδη από καιρό αλλάξει η διοικητική ομάδα, ενώ τώρα αλλάζει και η διοίκηση στο Council on Foreign Relations, το υπερεκατονταετές think tank που εκδίδει το σπουδαίο περιοδικό. Η νέα διοίκηση αποφάσισε ότι θέλει να είναι η μοναδική πάροχος του περιεχομένου.

Έτσι, από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά δεν θα υπάρξει άλλο τεύχος, ενώ και ο ιστότοπος θα σταματήσει να ανανεώνεται και η διαχείρισή του θα περάσει στην αμερικανική διοίκηση. Τα παλαιότερα τεύχη θα υπάρχουν πάντα στην Εθνική Βιβλιοθήκη ενώ πιθανότατα θα δημιουργηθεί ένας αρχειακός ιστότοπος για τα άρθρα και τα δοκίμια που έχουν γραφεί από Έλληνες συγγραφείς στα ελληνικά. Όλα τα υπόλοιπα θα μπορούν να βρίσκονται από όσους ενδιαφέρονται, στα αγγλικά, στο www.foreignaffairs.com.

Εκ μέρους όλων όσων εργάστηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για την έκδοση αυτή, απευθύνω ένα από καρδιάς ευχαριστώ στους αρθρογράφους και τους αναγνώστες που την στήριξαν, καθώς επίσης και στους διαφημιζόμενους που την εμπιστεύθηκαν.

Αλλά στην ζωή τίποτε δεν μένει στατικό. Όταν κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας άλλος…

Copyright © 2023 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.