Προϋποθέσεις και προσεγγίσεις για τον διαθρησκειακό διάλογο στον σύγχρονο κόσμο | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Προϋποθέσεις και προσεγγίσεις για τον διαθρησκειακό διάλογο στον σύγχρονο κόσμο

Ημερίδα στην Αθηναϊκή Λέσχη

Την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 16.00, το περιοδικό Foreign Affairs The Hellenic Edition διοργάνωσε στην Αθηναϊκή Λέσχη ημερίδα με θέμα «Προϋποθέσεις και προσεγγίσεις για τον διαθρησκειακό διάλογο στον σύγχρονο κόσμο».

Ειδικοί Καθηγητές ανέπτυξαν σημαντικές όψεις της προβληματικής για τον διάλογο ανάμεσα στα τρία μεγάλα θρησκεύματα. Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Θ. Ζάρρας (Ιουδαιολόγος) εισηγήθηκε αναφορικά με τον Ιουδαϊσμό και το πρόβλημα του αντισημιτισμού, η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Βασιλική Σταθοκώστα (Ορθόδοξη Θεολογία και Οικουμενική Κίνηση) σχετικά με τον διάλογο με τις θρησκείες από την πλευρά του Χριστιανισμού, και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Μιχάλης Μαριόρας (Ισλαμολόγος) αναλόγως για το Ισλάμ.

25012019-888.jpg

Στιγμιότυπο από την ημερίδα. Διακρίνεται το πάνελ των ομιλητών και ορισμένοι από τους προσκελημένους.
----------------------------------------------------------------------

Είναι χαρακτηριστικό και κατέχει ιδιαίτερη αξία ότι οι εισηγητές εισήλθαν σε δύσκολα θέματα, όπως η ανάγκη για αυτοκριτική, για εσωτερικό στην κάθε κοινότητα διάλογο, για αναδίφηση του κοινού, αν και κάποτε επώδυνου, ιστορικού παρελθόντος, για την αξία και το όραμα που απορρέει από τον ουσιαστικό διάλογο, για από κοινού προβληματισμό με σκοπό την οικοδόμηση ειρηνικότερων κοινωνιών.

Σημαντική ήταν η παρουσία θρησκευτικών εκπροσώπων, Εκκλησιαστικών πνευματικών ηγετών και ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, εκπροσώπων του Τύπου, αλλά και περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων (κυρίως, μεταπτυχιακών φοιτητών), πολλοί από τους οποίους με το πέρας των εισηγήσεων παρενέβησαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιώτατος κ. Σεβαστιανός Ροσσολάτο, ο Σοφολογιώτατος Ραββίνος Αθηνών κ. Νεγκρίν, ο εκπρόσωπος των Ευαγγελικών κ. Μπούκης, ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Θ. Ιωαννίδης, ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων π. Αρίσταρχος Γκρέκας (Δρ).