Συμβουλές υγείας για την ζέστη στην διάρκεια της επιδημίας COVID 19 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Συμβουλές υγείας για την ζέστη στην διάρκεια της επιδημίας COVID 19

Πώς θα μένουμε ασφαλείς

Εφαρμόζοντας τους κανόνες δημόσιας υγείας, μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας τόσο από την ζέστη όσο και από την επιδημία COVID-19.

Καθώς φροντίζετε τον εαυτό σας, έχετε πάντα στο νου σας να δείτε τί κάνουν τα μέλη της οικογένειάς σας, οι φίλοι σας και οι γείτονές σας που ζουν μόνοι τους. Τα ευάλωτα άτομα μπορεί να χρειάζονται βοήθεια τις ζεστές μέρες, και αν διακυβεύεται η υγεία κάποιων που γνωρίζετε, βοηθήστε τους να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες για φυσική απόσταση.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως άσθμα, διαβήτη και καρδιακά νοσήματα) πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους καθώς είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις τόσο της ζέστης όσο και του κορονοϊού.

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος, αισθανθείτε αδιαθεσία –ζάλη, αδυναμία, άγχος, έντονη δίψα ή πονοκέφαλο– ζητήστε αμέσως βοήθεια. Μετακινηθείτε σε ένα δροσερό μέρος το συντομότερο δυνατόν και μετρήστε την θερμοκρασία του σώματός σας.

Προσέξτε να μην εκλάβετε την υπερθερμία για πυρετό. Αν υπάρχει αμφιβολία, ξεκουραστείτε σε ένα δροσερό περιβάλλον για τουλάχιστον 30 λεπτά και ενυδατωθείτε, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα σακχαρούχα, αλκοολούχα ή καφεϊνούχα ποτά. Εάν η θερμοκρασία του σώματος παραμένει υψηλή, πιθανώς πρόκειται για πυρετό και θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και αισθανθείτε καλύτερα μετά από ανάπαυση σε δροσερό περιβάλλον, μάλλον σχετίζεται με θερμικό στρες.

Εάν έχετε μυϊκούς σπασμούς με πόνους, ξεκουραστείτε αμέσως σε δροσερό μέρος και πιείτε ενυδατικά διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Ζητήστε βοήθεια εάν οι κράμπες διαρκούν περισσότερο από μια ώρα.

Συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας εάν αισθανθείτε ασυνήθιστα συμπτώματα ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ή εάν υποψιάζεστε πυρετό.

Εάν κάποιος συνάνθρωπός σας έχει ζεστό ξηρό δέρμα και βρίσκεται σε παραλήρημα, έχει σπασμούς ή είναι αναίσθητος, καλέστε αμέσως γιατρό ή ασθενοφόρο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
-Συμβουλές για την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της ζέστης στην υγεία: http://www.euro.who.int/en/public-health-advice-on-preventing-health-eff...
-ΠΟΥ: Σώστε ζωές – πλύνετε τα χέρια σας: https://www.who.int/infection-prevention/campaigns/clean-hands/WHO_HH-Co...
-Καύσωνας και COVID-19: https://www.ghhin.org/heat-and-covid-19

ΠΗΓΗ: https://covid19.gov.gr/ygeia-covid19/