Όλες οι πολιτικές για το κλίμα είναι τοπικές | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Όλες οι πολιτικές για το κλίμα είναι τοπικές

Μετά την απόσυρση του Trump από το Παρίσι οι υποεθνικές ομάδες έχουν προχωρήσει
Περίληψη: 

Όταν οι πόλεις, οι περιφέρειες και οι εταιρείες δρουν μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο για την κλιματική αλλαγή, οι πιθανές επιπτώσεις είναι αρκετές για να μειωθούν οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου ένα τρίτο μέχρι το 2030, θέτοντας τον κόσμο σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Η ANGEL HSU είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Κολέγιο Yale-NUS, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale και διευθύντρια του Data-Driven Yale.
Η AMY WEINFURTER είναι ερευνητική συνεργάτις στο Data-Driven Yale.

Η ανακοίνωση του προέδρου Donald Trump το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, προκάλεσε μια σημαντική δημόσια συζήτηση. Παρόλο που πολλοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κίνηση αυτή ως μια σημαντική οπισθοδρόμηση για το κλίμα, άλλοι διαφώνησαν και έκαναν έκκληση για ηρεμία, με το σκεπτικό ότι εάν οι πόλεις, οι πολιτείες και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ συνέχιζαν να μειώνουν τις εκπομπές τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν ακόμα και να εκπληρώσουν [1] τις δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών άνθρακα, έστω και χωρίς υποστήριξη από την Ουάσινγκτον. Σίγουρα, χιλιάδες [2] δήμοι, εταιρείες, πανεπιστήμια και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην συμφωνία του Παρισιού μετά την ανακοίνωση του Trump, και πολλοί θέτουν τους δικούς τους κλιματικούς στόχους.

28092018-1.jpg

Ο δήμαρχος της Βόννης, Ashok-Alexander Sridharan, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Arnold Schwarzenegger, και ο πρόεδρος της COP 23, πρωθυπουργός των Φίτζι Frank Bainimarama, στην διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στην Βόννη της Γερμανίας, τον Νοέμβριο του 2017. WOLFGANG RATTAY / REUTERS
------------------------------------------------------------------------

Η Σύνοδος Κορυφής για την Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα [3] στο Σαν Φρανσίσκο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έθεσε στο κέντρο της προσοχής αυτή την συζήτηση για την σημασία των τοπικών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών στον τομέα του κλίματος. Η σύνοδος κορυφής ήταν μια πλατφόρμα για δεκάδες νέες ανακοινώσεις [4] και δεσμεύσεις από δημοτικούς, πολιτειακούς και επιχειρηματικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για πόλεις μηδενικών αποβλήτων [5] και κτιρίων μηδενικών εκπομπών [6]. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές θα ρωτήσουν: Είναι οι δεσμεύσεις αυτές σημαντικές; Θα οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών που θα εξουδετερώσουν κάποια από την αδράνεια των εθνικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σειράς περιβαλλοντικών ανατροπών της κυβέρνησης Trump;

Εμείς, μαζί με συν-συγγραφείς από το New Climate Institute [7] και την PBL Netherlands Environmental Assessment Agency [8], θέλαμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις με μια νέα έκθεση [9] που ξεκίνησε πριν από την σύνοδο κορυφής. Εξετάσαμε περίπου 6.000 δεσμεύσεις από ξεχωριστές πόλεις και περιοχές και πάνω από 2.000 επιχειρηματικές δεσμεύσεις από δέκα από τις περιοχές με τις υψηλότερες εκπομπές παγκοσμίως, καθώς και 21 συλλογικές υποσχέσεις (συχνά αναφερόμενες ως πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας) από ένα μείγμα από συμμετέχοντες του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, των πόλεων, των περιφερειακών και των εθνικών κυβερνήσεων. Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις, εάν υλοποιηθούν, θα αποδώσουν σημαντική μείωση του άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα.

Συνδυασμένες, οι ατομικές δεσμεύσεις θα μετριάσουν επιπλέον κατά 1,5 έως 2,2 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα -ποσό που θα είναι περίπου διπλάσιο των ετήσιων εκπομπών του Καναδά- πάνω από αυτό που θα επιτύγχαναν μόνο οι εθνικές πολιτικές έως το 2030. Όταν οι πόλεις, οι περιφέρειες και οι εταιρείες δρουν μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο οι πιθανές επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, με μείωση κυμαινόμενη από 15 έως 23 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα -αρκετή για να μειωθούν οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές κατά περίπου ένα τρίτο μέχρι το 2030, θέτοντας τον κόσμο σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα [που ήταν] πριν από την [εποχή που εμφανίστηκε η] βιομηχανία.

Οι βαθιές μειώσεις είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες στις προσπάθειες αντιμετώπισης των αερίων θερμοκηπίου εκτός του διοξειδίου του άνθρακα, από τομείς όπως τα απόβλητα και η γεωργία. Ο συνασπισμός Climate & Clean Air [10], μια διεθνής πρωτοβουλία συνεργασίας, εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών δραστικών αερίων του θερμοκηπίου όπως το μεθάνιο, το οποίο έχει δυναμική αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη 20 φορές υψηλότερη από αυτήν του διοξειδίου του άνθρακα. Η βελτιωμένη χρήση της γης θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις του άνθρακα. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία Bonn Challenge [11] -μια 56μελής διεθνής συνεταιριστική πρωτοβουλία- έχει θέσει ως στόχο την αποκατάσταση 350 εκατομμυρίων εκταρίων υποβαθμισμένων και αποψιλωμένων εκτάσεων έως το 2030.