Τα applications για την υγεία έρχονται αλλά πρέπει να προηγηθούν οι πολιτικές | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τα applications για την υγεία έρχονται αλλά πρέπει να προηγηθούν οι πολιτικές

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης του κορωνοϊού εάν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν
Περίληψη: 

Καθώς η Κίνα επανέρχεται στο business as usual και οι μεσαίες δυνάμεις της Ασίας επιδιώκουν να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε πορεία, μια αδυναμία των ΗΠΑ θα κινδυνεύσει να επιταχύνει δυσμενείς διεθνείς τάσεις. Η πανδημία έχει ήδη αυξήσει τις αντιλήψεις περί πτώσης των ΗΠΑ και επιτάχυνε το σπριντ της Κίνας προς την παγκόσμια ηγεσία.

Η MIRA RAPP-HOOPER είναι ανώτερη συνεργάτις για Ασιατικές Σπουδές στην έδρα Stephen A. Schwarzman στο Council on Foreign Relations και ανώτερη συνεργάτις στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Είναι η συγγραφέας του επικείμενου βιβλίου Shields of the Republic: The Triumph and Peril of America’s Alliances.
Η SAMM SACKS είναι συνεργάτις για την πολιτική της κυβερνοασφάλειας στο New America και ανώτερη συνεργάτις στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τις περισσότερες απόψεις, υποαπέδωσαν δραστικά στις προσπάθειές τους για τον περιορισμό και την θεραπεία της επιδημίας του νέου κορωνοϊού από το ξεκίνημα της. Το πώς θα διαχειριστούν την επόμενη φάση της πανδημίας θα καθορίσει πόσο σύντομα θα είναι σε θέση η χώρα να ξαναρχίσει την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητά της. Η τεχνολογία ήταν ζωτικής σημασίας για τέτοιες προσπάθειες στο εξωτερικό, και το ίδιο θα ισχύει και στις Ηνωμένες Πολιτείες -η Γερουσία σηματοδότησε το ίδιο στις 9 Απριλίου, όταν διεξήγαγε μια ακρόαση με τίτλο «Καταχώριση Big Data στον αγώνα κατά του κορωνοϊού» [1]. Ωστόσο, η χρήση ψηφιακών εργαλείων για σκοπούς δημόσιας υγείας δημιουργεί πολύπλοκα ερωτήματα τα οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αντιμετωπίσουν.

27042020-1.jpg

Μια εφαρμογή που παρακολουθεί Γάλλους ασθενείς με κορωνοϊό, στο Saint Quay Portrieux, στην Γαλλία, τον Μάρτιο του 2020. Michel Gaillard / REA / Redux
-------------------------------------------------------------------

Οι χώρες της Ασίας που έχουν διαχειριστεί με ικανοποιητικό τρόπο τις επιδημίες τους βασίστηκαν στην τεχνολογία ψηφιακής παρακολούθησης για να βοηθήσουν στον εντοπισμό, τον περιορισμό και την διαχείριση της νόσου. Η Google και η Apple [2] ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι έχουν βάλει στην άκρη τον ανταγωνισμό τους ώστε να συνεργαστούν σε μια εφαρμογή που θα παρακολουθούσε τις αλληλεπιδράσεις των μολυσμένων ασθενών, μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να συμμετάσχουν. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ανώνυμα σήματα Bluetooth για να ειδοποιεί τους χρήστες εάν τα τηλέφωνά τους είναι κοντά στα τηλέφωνα μολυσμένων ατόμων. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση αυτών των ψηφιακών εργαλείων, εκτός εάν μπορέσουν επίσης να υιοθετήσουν προσεκτικές και καλά συντονισμένες πολιτικές για να τα αναπτύξουν αποτελεσματικά και για να τα θέσουν κάτω από ρυθμίσεις. Δυστυχώς, η τρέχουσα εποχή είναι μια εποχή ιδιαίτερης ασυναρτησίας στην διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη χάσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούσαν να είχαν σώσει ζωές τους πρώτους μήνες της κρίσης. Τώρα είναι έτοιμη να χάσει την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσει για να σώσει περισσότερες ζωές καθώς και την οικονομία -εκτός αν μπορέσει να μάθει από τις επιλογές που έχουν κάνει άλλες χώρες.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΕΣ

Στις προ-πανδημικές εποχές, οι ειδικοί συζητούσαν εάν οι ψηφιακές τεχνολογίες προσέφεραν ένα πλεονέκτημα στις αυταρχικές κυβερνήσεις [3]. Η Κίνα είχε οικοδομήσει ένα ολοκληρωμένο εγχώριο σύστημα παρακολούθησης και άρχισε να εξάγει σχετική τεχνολογία αλλού. Οι αναλυτές ανησυχούσαν ότι ο «ψηφιακός αυταρχισμός» [4] θα επέτρεπε την λαϊκή καταστολή και θα ενίσχυε τα αντιφιλελεύθερα καθεστώτα. Οι πρώτες εβδομάδες της πανδημίας περιέπλεξαν αυτή την εικόνα με το να δείξουν ότι η ψηφιακή παρακολούθηση θα μπορούσε επίσης να σώσει ζωές και να διατηρήσει τις οικονομίες σε λειτουργία.

Οι χώρες που περιόρισαν καλύτερα την COVID-19 [5], την ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό -συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης- δεν μοιράζονται όλες το ίδιο πολιτικό σύστημα. Αλλά έχουν ένα πράγμα κοινό: Όλες έχουν περιορίσει τα κρούσματά τους στηριζόμενες στην ψηφιακή τεχνολογία, ακόμη και σε σημαντικό κόστος για τα ατομικά δικαιώματα ιδιωτικότητας. Οι επιτυχημένες χώρες σε αυτήν την πανδημία έχουν χρησιμοποιήσει την ψηφιακή παρακολούθηση [6] για να εντοπίσουν ασθενείς, να ξεχωρίσουν τους ασθενείς από τους υγιείς, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, και να επαναλάβουν προσεκτικά κάποια κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Η Νότια Κορέα [7] και η Σιγκαπούρη [8] [9] έχουν συλλέξει δεδομένα για κάθε γνωστό κρούσμα COVID-19, δημοσιεύοντας ανώνυμους αλλά πλούσιους σε δεδομένα (data) εθνικούς πίνακες ελέγχου [10]. Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αποφύγουν τοποθεσίες όπου έχουν μολυνθεί άτομα, και γενικές περιοχές που έχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Ο πίνακας ελέγχου της Νότιας Κορέας [7] έχει ακόμη μια λειτουργία που βοηθά τους χρήστες να βρουν αναλώσιμα, όπως μάσκες. Οι δύο [11] χώρες [12] βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακές πλατφόρμες για την ιχνηλάτηση επαφών, και χρησιμοποιούν πλάνα από κάμερες παρακολούθησης, δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας, και μερικές φορές ακόμη και αποδείξεις πιστωτικών καρτών για να προσδιορίσουν ποιος μπορεί να κινδυνεύει μόλις εντοπιστεί ένα μολυσμένο άτομο.

Το Χονγκ Κονγκ [13], η Ταϊβάν [14], η Ταϊλάνδη [15] και η Αυστραλία [16] παρακολούθησαν εισερχόμενους ταξιδιώτες για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και η Ταϊβάν έχει συνδυάσει τα εθνικά της υγειονομικά δεδομένα (data) και τα δεδομένα από τα τελωνεία για να ταξινομήσει τον πληθυσμό της σε ομάδες υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Η Νότια Κορέα [17], το Χονγκ Κονγκ [18] και η Ταϊβάν [19] χρησιμοποίησαν επίσης εντοπιστές θέσης για να επιβάλουν υποχρεωτική καραντίνα σε ασθενείς και για να περιορίσουν την επαφή τους με τους υγιείς. Οι τεχνολογικά έξυπνες χώρες εκτός της Ασίας θα αντιμετωπίσουν σύντομα την επιλογή εάν και πώς θα υιοθετήσουν παρόμοιες προσεγγίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες εβδομάδες της πανδημικής τους αντίδρασης, αλλά είναι οι κορυφαίες στον κόσμο στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η ώρα για την αρχικό περιορισμό έχει περάσει, αλλά ένα εμβόλιο απέχει από 12 έως 18 μήνες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ανυπόμονη να ξεπαγώσει την οικονομία [20]. Οι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα πρέπει τώρα να μελετήσουν την επόμενη φάση της κρίσης, στην οποία η ψηφιακή τεχνολογία θα διαδραματίσει έναν ρόλο στο σταμάτημα του δεύτερου και ακόμη και του τρίτου κύματος μόλυνσης μετά την αρχική κορύφωση.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ