Μετάβαση εξουσίας στο Κονγκό | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μετάβαση εξουσίας στο Κονγκό

Ο πρόεδρος και η επιδίωξη της μεταρρύθμισης
Περίληψη: 

Η ξαφνική μετάβαση εξουσίας του Κονγκό είναι τόσο απρόσμενη όσο είναι και σημαντική. Για περισσότερα από 30 χρόνια, η χώρα υπέφερε από δικτατορία και πόλεμο. Οι κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες της ήταν σε ελεύθερη πτώση, συμπεριλαμβανομένου του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ενός μέσου προσδόκιμου ζωής που κατατάσσεται μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο.

Ο PASCAL KALUME KAMBALE είναι ανώτερος σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο Αφρικής του Open Society Foundations.
Ο MVEMBE PHEZO DIZOLELE είναι ανώτερος σύμβουλος για την Αφρική στο International Republican Institute.

Ποτέ δεν είναι εύκολο για το κράτος ως πλοίο να πλοηγηθεί σε ταραγμένα νερά όταν δύο καπετάνιοι μάχονται για το τιμόνι, αλλά αυτή είναι η μοίρα που έπληξε την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για δύο χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Joseph Kabila, ολοκλήρωσε 18 χρόνια στην εξουσία, οι αμφισβητούμενες εκλογές οδήγησαν σε μια αδέξια συμφωνία κατανομής εξουσίας: ο Félix Tshisekedi, ο αρχηγός του παλαιότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, διαδέχθηκε τον Kabila ως πρόεδρος, αλλά οι σύμμαχοι του Kabila κέρδισαν συντριπτική πλειοψηφία στο ισχυρό κοινοβούλιο της χώρας. Ο Τσισεκέντι υποβιβάστηκε στον ρόλο ενός συμβολικού προέδρου, ανίκανος να προωθήσει μια δημοφιλή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Εν τω μεταξύ, τα υπέρ του Καμπιλά στοιχεία είχαν αρκετή εξουσία για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του πρώην προέδρου.

01032021-1.jpg

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Felix Tshisekedi, στις Βρυξέλλες, τον Σεπτέμβριο του 2019. Francois Lenoir / Reuters
-------------------------------------------------------

Επιτέλους, αυτή η δυσκίνητη διευθέτηση τελείωσε. Τον Δεκέμβριο, ο Τσισεκέντι ανακοίνωσε ότι το σύμφωνό του με τον Καμπιλά έχει αποτύχει. «Αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα έρχεται μετά από δύο χρόνια ακούραστης προσπάθειας και αυτοθυσίας», είπε. Έτσι ξεκίνησε μια ενδελεχής εκκαθάριση των συμμάχων του Καμπιλά. Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου εξαναγκάστηκαν πλέον να φύγουν, και ο Τσισεκέντι έχει σχηματίσει την δική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και εγκατέστησε τον δικό του πρωθυπουργό. Δεν χρειάζεται πλέον να διορίζει τους συμμάχους του προκατόχου του σε ανώτερες διοικητικές θέσεις ή να διαβουλεύεται με τον Kabila για να ψηφίζεται μια νομοθεσία.

Η ξαφνική μετάβαση εξουσίας του Κονγκό είναι τόσο απρόσμενη όσο είναι και σημαντική. Για περισσότερα από 30 χρόνια, η χώρα υπέφερε από δικτατορία και πόλεμο. Οι κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες της ήταν σε ελεύθερη πτώση, συμπεριλαμβανομένου του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ενός μέσου προσδόκιμου ζωής που κατατάσσεται μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο. Τα δικαστήρια και το φορολογικό σύστημα του Κονγκό μαστίζονται από συνεχή δυσλειτουργία. Ο τομέας της εξόρυξης είναι απελπιστικά διεφθαρμένος, ληστεύοντας το κράτος από royalties [προσόδους] στο σημείο που συχνά δεν μπορεί να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους στρατιώτες του. Η αστυνομία και ο στρατός δεν είναι σε θέση να εξουδετερώσουν τις πολιτοφυλακές -με την δολοφονία του Ιταλού πρέσβη στην χώρα, του σωματοφύλακά του και του οδηγού τους στις 22 Φεβρουαρίου να είναι μόνο η πιο πρόσφατη επίθεση που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα.

Όταν ο Τσισεκέντι κατέβηκε για πρόεδρος το 2018, υποσχέθηκε μια ριζική ρήξη με το παρελθόν, προσφέροντας μια νέα πορεία για ένα προβληματικό κράτος. Δύο χρόνια μετά, έχει τελικά την ευκαιρία να αποδείξει ότι εννοούσε αυτό που έλεγε.

ΔΥΟ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Λίγοι προέβλεπαν ότι οι εκλογές του 2018 θα εξελιχθούν όπως έγινε. Πολλοί παρατηρητές περίμεναν από τον Kabila να διευθετήσει τη νίκη του διαδόχου που προτιμούσε, αλλά ο Tshisekedi ανακηρύχθηκε νικητής. Ο Martin Fayulu, ένας άλλος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, αμφισβήτησε τη νίκη και ισχυρίστηκε ότι έλαβε τις περισσότερες ψήφους -ένα συμπέρασμα που μοιράζονταν οι περισσότεροι εξωτερικοί παρατηρητές. Το αποτέλεσμα-έκπληξη πυροδότησε επίμονες αναφορές ότι ο Τσισεκέντι και ο Καμπιλά είχαν συνάψει συμφωνία στο παρασκήνιο: ο πρώτος θα ανακηρυχθεί πρόεδρος και ο δεύτερος θα εξακολουθούσε να κινεί τα νήματα. Πράγματι, μετά την ορκωμοσία του, ο Τσισεκέντι αναγκάστηκε να εγκαταστήσει ή να διατηρήσει στενούς συμβούλους του Kabila στην ομάδα εξωτερικής πολιτικής του και σε βασικές θέσεις ασφαλείας.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, ο συνασπισμός του Kabila -το Κοινό Μέτωπο για το Κονγκό, γνωστό από τα γαλλικά αρχικά του, FCC- κέρδισε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή η πλειοψηφία επέτρεψε στον Kabila να διαδραματίσει ρόλο από τα παρασκήνια στην πολιτική του Κονγκό, και δεν ήταν μυστικό ότι φιλοδοξούσε να κατεβεί εκ νέου για πρόεδρος το 2023. Έτσι, ο Τσισεκέντι ξεκίνησε την θητεία του από αδύναμη θέση: η νομιμοποίησή του ήταν αμφισβητούμενη και η εξουσία του περιορισμένη.

Αλλά η υπέρ του Καμπιλά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ήταν πάντα πιο εύθραυστη από όσο φαινόταν. Μερικά από τα μέλη της ήταν αποφασιστικά απογοητευμένα: είχαν ενταχθεί στο FCC πριν από τις εκλογές, όχι λόγω κάποιας σχέσης με τον Kabila, αλλά απλώς και μόνο επειδή δεν έβλεπαν κανένα νόημα να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση, πιστεύοντας ότι κανένας υποψήφιος κατά του Καμπιλά δεν θα μπορούσε να κερδίσει. Άλλοι είχαν εξαρτήσει την πίστη τους στο FCC από την συνεχιζόμενη ικανότητα του Kabila να διανέμει χαριστικά έργα, αλλά εκτός εξουσίας, ο Kabila αποδείχθηκε ανίκανος να παράσχει αυτή τη μορφή πατρωνίας. Αυτά δεν ήταν καθόλου τα έργα ενός αξιόπιστου μπλοκ.