Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για την επόμενη πανδημία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για την επόμενη πανδημία

Η υπόθεση για ένα Ταμείο ειδικά για τις πανδημίες
Περίληψη: 

Παρόλο που το ξέσπασμα της COVID-19 ήταν καταστροφικό, οι μελλοντικές πανδημίες που θα ενισχύονται από την ταχεία αποψίλωση των δασών και την κλιματική αλλαγή, μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για την επόμενη πανδημία τώρα.

Ο ANDREW C. HEINRICH είναι διευθυντής Ειδικών Έργων στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Το περιεχόμενο αυτού του δοκιμίου αναπτύχθηκε πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του απόψεις.
Ο SAAD B. OMER είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Yale για την Παγκόσμια Υγεία.

Η πανδημία της [ασθένειας] COVID-19 είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση σε τουλάχιστον μια γενιά και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν ανταποκριθεί ανάλογα. Με βάση τα μέτρα που αναπτύχθηκαν αρχικά για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα στην Δυτική Αφρική το 2014, η απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας εύκολα αποτέλεσε την πιο πολυμερή εκστρατεία δημόσιας υγείας στην ανθρώπινη ιστορία.

08092021-1.jpg

Αποτέφρωση θυμάτων της COVID-19 στο Νέο Δελχί, τον Απρίλιο του 2021. Danish Siddiqui / Reuters
-----------------------------------------------------

Για παράδειγμα, μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει τον Επιταχυντή Πρόσβασης σε Εργαλεία COVID-19 (Access to COVID-19 Tools accelerator, ACT), ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την βελτίωση της πρόσβασης σε διαγνωστικά [τεστ], θεραπευτικά [μέσα], και εμβόλια. Άλλοι διεθνείς οργανισμοί ξεκίνησαν γρήγορα νέους τρόπους για την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε σχέδια για την δημιουργία ενός άνευ προηγουμένου κεφαλαίου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με επιπλέον 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή αναπτυξιακή χρηματοδότηση, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπαιξε ζωτικό ρόλο στον συντονισμό των οικονομικών πόρων για την απάντηση [στην πανδημία]. Αυτές οι πολυμερείς προσπάθειες απέχουν πολύ από το μονόπλευρο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε κατά τις προηγούμενες εξάρσεις ασθενειών (της επιδημίας HIV/AIDS, για να πάρουμε ένα παράδειγμα). Με πολλούς τρόπους, η COVID-19 σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την πραγματική διεθνή συνεργασία.

Αλλά ακόμη και μια τέτοια άνευ προηγουμένου συνεργασία δεν ήταν καθόλου επαρκής για την πρόκληση. Η διεθνής κοινότητα δεν ανταποκρίθηκε τόσο γρήγορα και πλήρως όσο ήταν απαραίτητο -αναδεικνύοντας έτσι το πόση δουλειά απομένει να γίνει για την δημιουργία ενός πραγματικά συνεργατικού πολυμερούς συστήματος υγείας. Είναι πλέον σαφές ότι ο κόσμος χρειάζεται έναν μόνιμο θεσμό -που να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί κατά την διάρκεια της «πανδημικού καιρού ειρήνης»- που να οικοδομηθεί ειδικά για να αντιμετωπίσει την επόμενη εστία. Αυτό το παγκόσμιο καταπιστευματικό ταμείο (trust fund) θα έχει τους πόρους, την ευελιξία, και την υποστήριξη για την γρήγορη κατανομή της βοήθειας, την διευκόλυνση της έρευνας αιχμής, και την επιτάχυνση της κατασκευής παρεμβάσεων σωτηρίας ζωών. Χωρίς τέτοια δράση, η διεθνής κοινότητα θα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη, ενδεχομένως πιο καταστροφική πανδημία.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ

Η διεθνής συνεργασία έχει αποτύχει με διάφορους ζωτικούς τρόπους. Ενώ οι πολυμερείς προσπάθειες που επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη εμβολίων ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες, τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν στην έρευνα για τα εμβόλια δεν ταυτίστηκαν με παρόμοιες προσπάθειες για την ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών εργαλείων, θεραπευτικών [μέσων], και προληπτικών μέτρων. Η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην COVAX -την διεθνή πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη, την παραγωγή, και την δίκαιη διανομή των εμβολίων για τον COVID-19- αλλά μόνο έναν συνολικό ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διαγνωστικά και θεραπευτικά.

Και ακόμη και ως το πιο καλά χρηματοδοτούμενο μέρος του ACT-Accelerator, η ίδια η COVAX εξακολουθεί επίσης να είναι πολύ χαμηλά χρηματοδοτούμενη. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι από τον Απρίλιο του 2021, η COVAX χρειαζόταν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετης χρηματοδότησης για να επιτύχει τον στόχο της να παραδώσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος του έτους. Σήμερα, η COVAX έχει διανείμει μόνο το 10% αυτού του στόχου. Οι ηρωικές προσπάθειες της COVAX είναι, κατά την δική της παραδοχή, ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της πρόκλησης. Αυτό σημαίνει ότι τα θεραπευτικά και τα διαγνωστικά [μέσα] θα συνεχίσουν να είναι κρίσιμα για το άμεσο μέλλον.

Ίσως το πιο σημαντικό, [είναι ότι] οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν λάβει επαρκή υποστήριξη [1] για τα συστήματά τους υγειονομικής περίθαλψης. Τον Απρίλιο του 2020, οι New York Times ανέφεραν ότι δέκα αφρικανικά κράτη δεν είχαν αναπνευστήρες και ότι άλλα όπως η Λιβερία είχαν λιγότερα από ένα μηχάνημα ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Τα 300 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν από δωρητές για κράτη που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το COVID-19 Health Funding Tracker του Economist Intelligence Unit, είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.