Η παράξενη υπόθεση του «Συνδρόμου του Ιράκ» | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η παράξενη υπόθεση του «Συνδρόμου του Ιράκ»

Πώς οι ελίτ παρερμηνεύουν τις δημόσιες αντιλήψεις για τον πόλεμο
Περίληψη: 

Όσο κι αν επικρατεί μεταξύ των πολιτικών το σύνδρομο του Ιράκ, δεν φαίνεται να είναι τόσο διαδεδομένο στο ευρύτερο κοινό. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν είναι τόσο αλλεργικοί στην στρατιωτική βία όσο πιστεύουν οι ηγέτες τους. Στην πραγματικότητα, το κοινό θα συνεχίσει να υποστηρίζει επαρκώς μια στρατιωτική αποστολή, ακόμη και όταν το κόστος της αυξάνεται, υπό την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος φαίνεται ότι μπορεί να κερδηθεί.

Ο PETER D. FEAVER είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Duke, όπου διευθύνει το Πρόγραμμα στην Αμερικανική Υψηλή Στρατηγική. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Thanks for Your Service: The Causes and Consequences of Public Confidence in the Military [1].
Ο CHRISTOPHER GELPI είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Paying the Human Costs of War: American Public Opinion and Casualties in Military Conflicts [2].
Ο JASON REIFLER είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Paying the Human Costs of War: American Public Opinion and Casualties in Military Conflicts [3].

Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, μια γενιά ηγετών των ΗΠΑ ανέπτυξε αυτό που έγινε γνωστό ως «σύνδρομο του Βιετνάμ» -μια παθολογική πεποίθηση ότι η δημόσια υποστήριξη για την χρήση βίας ήταν πολύ φευγαλέα και η ισχύς του στρατού των ΗΠΑ πολύ αβέβαιη ώστε να είναι σκόπιμες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό το σύνδρομο ταλαιπωρούσε την λήψη αποφάσεων στις ΗΠΑ για χρόνια, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η δύναμή του είχε αρχίσει να φθίνει. Η ταχεία νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 φαινόταν να το διώχνει οριστικά. Αλλά στην πραγματικότητα, η επιτυχία της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου ενίσχυσε την ιδέα ότι το κοινό θα ανεχόταν μόνο σύντομες συγκρούσεις με χαμηλές απώλειες.

28032023-1.jpg

Αμερικανοί στρατιώτες αναχωρούν από το Ιράκ, τον Δεκέμβριο του 2011. Mario Tama / Pool / Reuters
------------------------------------------------------

Οι ανησυχίες για το σύνδρομο του Βιετνάμ επέστρεψαν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, George W. Bush, προετοιμάστηκε να εισβάλει στο Ιράκ το 2003. Ο Μπους προχώρησε ούτως ή άλλως, και ο πόλεμος που προέκυψε ήταν ο πιο σημαντικός και δαπανηρός που είχαν πραγματοποιήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες από την δεκαετία του 1970. Αν και η εισβολή αρχικά απολάμβανε σημαντική δημόσια υποστήριξη, η δημοτικότητά της μειώθηκε όταν δεν πήγε όπως είχε σχεδιαστεί. Μέσα σε λίγα χρόνια, η κυβέρνηση Μπους αντιμετώπισε την πολύ πραγματική προοπτική της ήττας, και μόνο η πολιτικά αμφιλεγόμενη κίνηση της αλλαγής της στρατηγικής και της αποστολής περισσότερων στρατευμάτων και πόρων στο Ιράκ άλλαξε την τροχιά του πολέμου. Ο Μπους παρέδωσε στον διάδοχό του, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έναν πόλεμο στο Ιράκ που ήταν πιο πολλά υποσχόμενος από όσο ήταν το 2006, αλλά απείχε πολύ από τις ρόδινες προπολεμικές προβλέψεις.

Δύο δεκαετίες μετά την αρχική εισβολή, το Ιράκ παραμένει ένα έργο ασφάλειας σε εξέλιξη. Σε σύγκριση με την απόλυτη ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, το αποτέλεσμα της εκστρατείας των ΗΠΑ στο Ιράκ μοιάζει με μέτρια επιτυχία. Ίσως είναι ακόμη δυνατόν να επιτευχθούν ορισμένοι από τους στόχους του πολέμου -ένα Ιράκ που μπορεί να κυβερνηθεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό του και που είναι σύμμαχος στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών- αν και με τραγικά υψηλό τίμημα. Αλλά σε σύγκριση με τις προσδοκίες των υποστηρικτών του πολέμου, το Ιράκ μοιάζει με ένα φιάσκο στο καλούπι του Βιετνάμ. Και το σοκ είχε το ίδιο αποτέλεσμα: οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέπτυξαν το σύνδρομο του Ιράκ και τώρα πιστεύουν ότι το αμερικανικό κοινό δεν έχει τα κότσια για στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε ξένο έδαφος.

Το σύνδρομο του Ιράκ υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί είναι θυματο-φοβικοί: θα υποστηρίξουν μια στρατιωτική [4] επιχείρηση μόνο εάν το κόστος για την ζωή των Αμερικανών είναι ελάχιστο. Κατά συνέπεια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν βία πρέπει να πολεμήσουν όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα και να εγκαταλείψουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους εάν ο αντίπαλος αποδειχθεί ικανός να αντεπιτεθεί και να σκοτώσει στρατιώτες των ΗΠΑ. Η πολιτικά πρόσφορη στάση, σε έναν κόσμο που έχει πληγεί από το σύνδρομο του Ιράκ, είναι μια οιονεί απομονωτική θέση, καθώς το κοινό δεν είναι διατεθειμένο να αναλάβει το κόστος των διαρκών διεθνών δεσμεύσεων.

Όμως, όσο κι αν επικρατεί μεταξύ των πολιτικών, το σύνδρομο του Ιράκ δεν φαίνεται να είναι τόσο διαδεδομένο στο ευρύτερο κοινό. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν είναι τόσο αλλεργικοί στην στρατιωτική βία όσο πιστεύουν οι ηγέτες τους. Στην πραγματικότητα, το κοινό θα συνεχίσει να υποστηρίζει επαρκώς μια στρατιωτική αποστολή, ακόμη και όταν το κόστος της αυξάνεται, υπό την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος φαίνεται ότι μπορεί να κερδηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν μια δέσμευση για την εθνική ασφάλεια μόλις αρχίσει να αυξάνεται το κόστος, υπό την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες ακολουθούν μια στρατηγική που θα οδηγήσει στην επιτυχία. Οι ηγέτες θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις προοπτικές για καλά αποτελέσματα παρά να προσπαθούν για δεσμεύσεις χωρίς κόστος, ένα αδύνατο πρότυπο που το κοινό δεν το απαιτεί και που μόνο ταλαιπωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν επικίνδυνο κόσμο.

ΕΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΕΛΙΤ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύνδρομο του Ιράκ είναι κοινό στους κύκλους χάραξης πολιτικής. Σε καίριες συγκυρίες, οι πρόεδροι των ΗΠΑ απέφυγαν εσκεμμένα να λάβουν αποφάσεις παρόμοιες με εκείνες που ελήφθησαν στο Ιράκ. Ο Ομπάμα απέφυγε την ουσιαστική επέμβαση στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι το ανθρωπιστικό κόστος της παραμονής στο περιθώριο αναμφισβήτητα έκανε το κόστος της εισβολής στο Ιράκ να φαίνεται μικρό. Καθυστέρησε επίσης [5] να λάβει δυναμικά μέτρα μέχρι την τελευταία στιγμή κατά του Ισλαμικού Κράτους, ή ISIS, μιας τρομερής τρομοκρατικής οργάνωσης που γρήγορα επισκίασε την Αλ Κάιντα και απείλησε να βυθίσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο χάος το 2015 και το 2016.