Κατασκοπεύοντας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Κατασκοπεύοντας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Γιατί η τεκμηρίωση των καταχρήσεων πρέπει να αποτελεί μέρος της εργασίας της κοινότητας των πληροφοριών
Περίληψη: 

Οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων και η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας ανήλθαν σε πάνω από 47 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια, και ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί. Ο εξοπλισμός του κόσμου είναι εγγενώς ριψοκίνδυνος, αλλά το να γίνεται χωρίς βαθιά γνώση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες που λαμβάνουν όπλα είναι απερίσκεπτο.

Η SARAH YAGER είναι διευθύντρια στο Human Rights Watch στην Ουάσιγκτον. Προηγουμένως υπηρέτησε ως η πρώτη ανώτερη σύμβουλος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φαίνεται να κάνει περισσότερα για να καταγράψει τις ρωσικές θηριωδίες στον πόλεμο στην Ουκρανία από όσα έχει κάνει για να καταγράψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση στην ιστορία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν συγκεντρώσει στοιχεία ότι οι Ρώσοι διοικητές στόχευαν σκόπιμα μη στρατιωτικές περιοχές και σχεδίαζαν την απαγωγή χιλιάδων ουκρανικών παιδιών, σύμφωνα με τους New York Times. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι οι μυστικές υπηρεσίες της παρακολουθούν κάθε κίνηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ένα νέο Παρατηρητήριο Συγκρούσεων για την Ουκρανία, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος στοιχείων από ανοικτές πηγές για ρωσικές παραβάσεις.

01062023-1.jpg

Μεταφέροντας μια εκταφιασθείσα σορό σε χώρο μαζικής ταφής, στην Ίζιουμ, στην Ουκρανία, τον Σεπτέμβριο του 2022. Viacheslav Ratynskyi / Reuters
-----------------------------------------------------

Αλλά η Ουκρανία είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν σχεδόν ποτέ στην διάθεσή τους αυτό το εύρος ή βάθος πληροφοριών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο λόγος γι' αυτό είναι απλός, λένε οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών: η δουλειά τους δεν είναι να συλλέγουν πληροφορίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, αλλά να βοηθούν τα αφεντικά τους να κατανοούν τις απειλές και τις ευκαιρίες στην εξωτερική πολιτική. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν θέμα ρουτίνας ή προτεραιότητας για την συλλογή πληροφοριών. Ως αποτέλεσμα, οι διαβαθμισμένες ενημερώσεις για χώρες ή θέματα δεν περιλαμβάνουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η καταστολή της πολιτικής διαφωνίας, οι προτεινόμενοι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων, ή η κακή χρήση των δυνάμεων ασφαλείας -παρόλο που οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για την χάραξη πολιτικής.

Είναι αλήθεια ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ανοικτών πηγών για παραβιάσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορούν να βρεθούν στο Twitter, σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, και ακόμη και στο Dark Web. Το Human Rights Watch, όπου εργάζομαι, καταγράφει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περισσότερες από 100 χώρες -τα πάντα, από τις θηριωδίες κατά την διάρκεια του πολέμου μέχρι την καταναγκαστική εργασία και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Η έρευνά μας χρησιμοποιείται τακτικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συχνά αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσα μπορούν να τεκμηριώσουν το Human Rights Watch και παρόμοιες οργανώσεις σε σύγκριση με την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του θα πρέπει να καταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και να επενδύσουν στην εκπαίδευση μιας κοινότητας πληροφοριών που κατανοεί γιατί και πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραίτητα για την χάραξη πολιτικής.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΙΚΟΝΑ

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βασίζονται σε διαβαθμισμένο υλικό από αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών, επειδή το υλικό αυτό θεωρείται ακριβές και αντικειμενικό. Αν οι πληροφορίες από ανοικτές πηγές δεν συμπληρωθούν με την συνήθη, διαβαθμισμένη ανάλυση όλων των πηγών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μένουν με μια εικόνα του κόσμου που είναι ενδεχομένως διαστρεβλωμένη ή γεμάτη κενά.

Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων που διαπράττουν οι κυβερνήσεις λένε πολλά για το πώς βλέπουν τον κόσμο και πώς είναι πιθανό να συμπεριφερθούν. Η συλλογή και η ανάλυση πληροφοριών σχετικά με τέτοιες παραβιάσεις θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της εργασίας κάθε αξιωματικού των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που εργάζονται για μια εμπορική συμφωνία με μια συγκεκριμένη χώρα, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρήσουν πολύτιμο το να γνωρίζουν ότι η κυβέρνησή της έχει στα σκαριά έναν νόμο περί εργασιακών διακρίσεων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που σχεδιάζουν μια διάσκεψη για το κλίμα στο εξωτερικό ίσως να θελήσουν να εξετάσουν τους περιορισμούς που ισχύουν για την κοινωνία των πολιτών σε μια δεδομένη χώρα προτού καταλήξουν σε μια τοποθεσία. Οι φαινομενικά μικρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί επίσης να είναι τα «καναρίνια στο ανθρακωρυχείο», [δηλαδή] προειδοποιήσεις για μεγαλύτερες κρίσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην πορεία.

Η έλλειψη έμφασης στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την συλλογή πληροφοριών δεν βοηθήθηκε από την ευρύτερη παραμέληση του θέματος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπονόμευσε σκόπιμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εξωτερική του πολιτική -για παράδειγμα, επιβάλλοντας κυρώσεις σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και βγάζοντας την αναπαραγωγική υγεία από τα διεθνή ψηφίσματα. Η κληρονομιά του Τραμπ είναι ακόμη εμφανής στην διαδικασία χάραξης πολιτικής σήμερα, με ελλείψεις προσωπικού και έλλειψη θεσμικής γνώσης σε όλες τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.