Δαμάζοντας την τεχνολογική δύναμη της Κίνας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Δαμάζοντας την τεχνολογική δύναμη της Κίνας

Μια συζήτηση με την υπουργό Εμπορίου Gina Raimondo

Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ελέγχους εξαγωγών που αποσκοπούν στον περιορισμό της δυνατότητας της Κίνας να αγοράζει ή να κατασκευάζει τους προηγμένους ημιαγωγούς, τα τσιπ, και τους υπερυπολογιστές που χρειάζεται το Πεκίνο για να ενισχύσει τον στρατό του και να προωθήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα βήματα αυτά αντικατοπτρίζουν την επιταχυνόμενη στροφή της Ουάσινγκτον προς την «βιομηχανική πολιτική».

Ο JUSTIN VOGT είναι εκτελεστικός συντάκτης του Foreign Affairs.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, έχει εντείνει την πολιτική της απόκριση στον οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Τον Ιούλιο ψηφίστηκε ο νόμος Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors (CHIPS) and Science Act (Δημιουργώντας Βοηθητικά Κίνητρα για την Παραγωγή Ημιαγωγών και Επιστήμης), ο οποίος θα διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής ημιαγωγών και της Έρευνας και Ανάπτυξης (R & D) και για την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών εκπαίδευσης και ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού. Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ελέγχους εξαγωγών που αποσκοπούν στον περιορισμό της δυνατότητας της Κίνας να αγοράζει ή να κατασκευάζει τους προηγμένους ημιαγωγούς, τα τσιπ, και τους υπερυπολογιστές που χρειάζεται το Πεκίνο για να ενισχύσει τον στρατό του και να προωθήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα βήματα αυτά αντικατοπτρίζουν την επιταχυνόμενη στροφή της Ουάσινγκτον προς την «βιομηχανική πολιτική», έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις κυβερνητικές προσπάθειες συγχρονισμού της οικονομικής ανάπτυξης με τους στρατηγικούς εθνικούς στόχους -που μερικές φορές περιλαμβάνει την παρέμβαση στις αγορές με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με την ορθοδοξία της μη παρέμβασης (laissez-faire).

07122022-1.jpg

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, μιλά για τις επιδοτήσεις τσιπ ημιαγωγών κατά την διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022. REUTERS/Kevin Lamarque
-----------------------------------------------------------------

Ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις προσπάθειες είναι η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo. Οι New York Times σημείωσαν πρόσφατα ότι η Raimondo «προΐσταται της πιο επιθετικής χρήσης των ρυθμιστικών εξουσιών του Υπουργείου Εμπορίου εδώ και μια γενιά», προσθέτοντας ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο ενός αυξανόμενου Ψυχρού Πολέμου με την Κίνα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί τις εκτεταμένες εξουσίες της υπηρεσίας της για να προσπαθήσει να κάνει την αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών πιο ανταγωνιστική». Στις 30 Νοεμβρίου, η Raimondo εκφώνησε ομιλία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, ΜΙΤ), εξηγώντας «τα βήματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του πλήρους φάσματος των προκλήσεων που παρουσιάζει τώρα η Κίνα». Στην συνέχεια, μίλησε με τον Justin Vogt, εκτελεστικό συντάκτη του Foreign Affairs.

-Ξεκινήσατε την ομιλία σας με την ιστορία του πώς οι αμερικανικές προσδοκίες σχετικά με την σύμπλεξη με την Κίνα δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Όπως το θέσατε, η πεποίθηση ήταν ότι «η οικονομική δέσμευση με την Κίνα θα εξυπηρετούσε τα αμοιβαία μας συμφέροντα: πρώτα, ως αντίβαρο στην Σοβιετική Ένωση, και αργότερα ως πύλη για μια βαθύτερη πολιτική και οικονομική σχέση συνεργασίας. Η συνεργασία παρείχε επίσης στις αμερικανικές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Κίνας και βοήθησε στο άνοιγμα του οικονομικού συστήματος της Κίνας. Και κάποιοι πίστευαν ακόμη ότι με την πάροδο του χρόνου η Κίνα θα έπαιρνε την θέση της δίπλα στις ΗΠΑ και άλλες προηγμένες οικονομίες για να γίνει πυλώνας της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης».
Αντιθέτως, όπως σημειώσατε, «κατά την τελευταία δεκαετία, οι ηγέτες της Κίνας έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύουν να επιδιώξουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αντίθετα επιδιώκουν ένα εναλλακτικό όραμα για το μέλλον της χώρας τους. Είναι δεσμευμένοι στο να αυξήσουν τον ρόλο του κράτους στην κοινωνία και την οικονομία, να περιορίσουν την ελεύθερη ροή κεφαλαίων και πληροφοριών, και να αποσυνδεθούν οικονομικά [από τις ΗΠΑ] σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων πολλών τομέων τεχνολογίας του μέλλοντος. Έχουν αποκλείσει με τείχη προστασίας την οικονομία των data τους από τον υπόλοιπο κόσμο. Και επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να συνδυάσουν τις οικονομικές και τεχνολογικές τους πολιτικές με τις στρατιωτικές τους φιλοδοξίες».
Παρακολουθείτε την Κίνα ως φορέα χάραξης πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρώτα ως κυβερνήτης του Rhode Island και τώρα ως Υπουργός Εμπορίου. Πότε καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι οι δικές σας προηγούμενες προσδοκίες για την Κίνα ήταν εσφαλμένες ή λανθασμένες; Υπήρξε κάποιο σημείο καμπής;

Τους τελευταίους 18 μήνες αλληλεπίδρασής μου με συμμάχους, συνομιλίας με αμερικανικές επιχειρήσεις, και ενημέρωσης από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών, το σύνολο των περιστάσεων και των δεδομένων σε οδηγεί στο σαφές συμπέρασμα ότι η Κίνα βαδίζει σε ένα μονοπάτι, αρκετά σκόπιμα, του να μην μεταρρυθμίζεται και να είναι εναντίον της ανοικτότητας. Και είχα μια τεράστια στιγμή διαύγειας ως κυβερνήτης, όταν -όπως και κάθε άλλος κυβερνήτης στην Αμερική κατά την διάρκεια της COVID- δυσκολευόμουν να προμηθευτώ αρκετούς αναπνευστήρες και ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας). Και είχα αυτήν την στιγμή της συνειδητοποίησης του πόσο υπερβολικά εξαρτημένοι είμαστε από την Κίνα για ορισμένα είδη αγαθών, είτε πρόκειται για φάρμακα, είτε για ΜΑΠ, είτε για αναπνευστήρες. Και στην συνέχεια, φυσικά, ως υπουργός, η αντιμετώπιση της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας και του θέματος των τσιπ μού άνοιξε πραγματικά τα μάτια ως προς το πόσο ευάλωτες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες επειδή εξαρτώνται υπερβολικά από οποιαδήποτε χώρα για συγκεκριμένα αγαθά, γεγονός που αποσταθεροποιεί μαζικά τις εφοδιαστικές μας αλυσίδες.

-Ας μιλήσουμε για τον νόμο CHIPS. Πώς ξέρετε αν λειτουργεί; Ποια είναι τα σημεία αναφοράς που αναζητάτε;