Το μετα-αμερικανικό μέλλον των SDF | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το μετα-αμερικανικό μέλλον των SDF

Γιατί οι Σύριοι Κούρδοι πρέπει να κάνουν μια συμφωνία με τον Assad
Περίληψη: 

Οι SDF πρέπει τώρα να μελετήσουν το πώς να προετοιμαστούν για την παρεπόμενη απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ, την πιθανή νίκη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό με την γειτονική Τουρκία.

Ο AARON STEIN είναι εσωτερικός ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ραφίκ Χαρίρι για τη Μέση Ανατολή, στο Atlantic Council.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τις κουρδικής πλειοψηφίας Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), εμπλέκονται τώρα σε μια αντιπαράθεση [1] υψηλών γεωπολιτικών στοιχημάτων που περιλαμβάνει τις δύο ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου, την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι SDF έχουν αποτελέσει την αιχμή του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην Συρία, αλλά καθώς ο πόλεμος αυτός επιβραδύνθηκε μετά από την εδαφική σχεδόν ήττα του ISIS, έχουν έρθει στο επίκεντρο σκληρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ομάδας. Οι SDF πρέπει τώρα να μελετήσουν το πώς να προετοιμαστούν για την παρεπόμενη απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ, την πιθανή νίκη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό με την γειτονική Τουρκία. Και παρόλο που οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, το βασικό γεγονός είναι ότι οι SDF, που περιβάλλονται από εχθρικούς αντιπάλους, έχουν πραγματικό συμφέρον να επιτύχουν ένα modus vivendi με το καθεστώς Assad.

03092018-1.jpg

Ο στρατηγός Chiya των SDF (αριστερά) μιλά με τον Αμερικανό αντιστράτηγο Paul Funk, στην κοιλάδα του Ευφράτη στην Συρία, τον Ιούλιο του 2018. REUTERS
----------------------------------------------------------------

Το να επιτευχθεί μια συμφωνία θα είναι δύσκολο. Οι SDF επιθυμούν να διατηρήσουν την σκληρά κερδισμένη αυτονομία τους στις κουρδικές περιοχές της ανατολικής Συρίας, ενώ το καθεστώς θα προσπαθήσει να επαναβεβαιώσει τον κεντρικό έλεγχό του σε ολόκληρη την χώρα. Και ως μη κρατικός δρων που εξαρτάται από μια περιορισμένη εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ, οι SDF δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με το καθεστώς ή τους δύο συμμάχους του, την Ρωσία και το Ιράν. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μόχλευση που έχουν, όσο την έχουν, προκειμένου να επιτύχουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Προς το παρόν, η τροχιά του πολέμου είναι συμφέρουσα για τους Σύρους Κούρδους. Το καθεστώς και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται για μια επίθεση για την ανάκτηση της επαρχίας Idlib [2], του τελευταίου μεγάλου οχυρού της αντίστασης της Συρίας. Αυτή η εκστρατεία θα αποτρέψει τις SDF από την αναγκαστική λήψη αποφάσεων και, σε περίπτωση μακρόχρονης και δαπανηρής μάχης, θα μπορούσε να βελτιώσει την διαπραγματευτική θέση της ομάδας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Κούρδοι σύμμαχοί τους θα έχουν έτσι τη μεγαλύτερη μόχλευση αμέσως μετά την λήξη της μάχης, όταν το καθεστώς θα είναι αποδυναμωμένο στρατιωτικά. Ωστόσο, καθώς οι δυνάμεις του Assad θα ανακάμπτουν, το πλεονέκτημα των ΗΠΑ και των Κούρδων θα αρχίσει να διαβρώνεται. Οι Σύροι Κούρδοι θα πρέπει να επωφεληθούν από κάθε αδυναμία του καθεστώτος μετά την επίθεση στην Idlib και να προσπαθήσουν να βρουν μια ευνοϊκή κατάληξη στις πολιτικές συνομιλίες με το καθεστώς Assad.

ΞΕΜΕΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΧΡΟΝΟ

Οι Σύριοι Κούρδοι γνωρίζουν την επισφαλή κατάστασή τους. Στις περιοχές που ελέγχουν στην βορειοανατολική Συρία, η εξέγερση του ISIS στην ύπαιθρο είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει απειλή. Το ίδιο, επίσης, η Τουρκία, καθώς οι YPG είναι το συριακό παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο έχει πολεμήσει το τουρκικό κράτος από το 1984. Η σύγκρουση Τουρκίας-ΡΚΚ έχει διασχίσει τα σύνορα, πιο πρόσφατα στο Αφρίν [3], ένα πρώην προπύργιο των YPG στην βόρεια Συρία, που ο Τούρκος στρατός κατέλαβε τον Μάρτιο του 2018. Η ήττα των YPG από έναν επαγγελματικό στρατό δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά υπογράμμισε στους Σύρους Κούρδους την ανάγκη να επωφεληθούν από την τρέχουσα θέση τους -συμπεριλαμβανομένης της τακτικής συμμαχίας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες- προκειμένου να διαχειριστούν τις προκλήσεις ασφαλείας τους στο μέλλον.

Οι SDF είναι μια ικανή και καλά πειθαρχημένη πολιτοφυλακή, σκληραγωγημένη από την πολύχρονη εμπειρία του πολέμου κατά του ISIS. Παρόλα αυτά, οι Σύροι Κούρδοι ωφελήθηκαν σε τεράστιο βαθμό από την υποστήριξη των ΗΠΑ και ο πόλεμος YPG-Τουρκίας στην Αφρίν έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να νικήσουν έναν μεγάλο συμβατικό στρατό από μόνοι τους. Τόσο οι YPG όσο και το PKK έχουν αποδειχθεί ικανοί στο παρελθόν να χρησιμοποιούν αντισυμβατικές τακτικές για να επιβάλουν υψηλό κόστος σε ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις. Έτσι, αν και οι Κούρδοι δεν μπορούν να αποτρέψουν αξιόπιστα μια συμβατική επίθεση από το καθεστώς, μπορούν να σηματοδοτήσουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, ίσως μειώνοντας την όρεξη του Άσαντ να δοκιμάσει.

Βραχυπρόθεσμα, οι περισσότεροι από τους σημαντικούς παράγοντες του πολέμου -το καθεστώς Assad, οι Ρώσοι και Ιρανοί σύμμαχοί του και η Τουρκία- θα επικεντρωθούν στην επικείμενη μάχη για την Idlib. Ούσα ένας αραβικής πλειοψηφίας θύλακας στην βορειοδυτική Συρία, η Idlib είναι το τελευταίο αντικαθεστωτικό οχυρό στην χώρα και σήμερα φιλοξενεί εκατομμύρια ανθρώπους και χιλιάδες άντρες σε στρατεύσιμη ηλικία, που μάχονται με τις διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες στην περιοχή. Τόσο το συριακό καθεστώς όσο και η Ρωσία σηματοδότησαν ότι έρχεται μια στρατιωτική εκστρατεία για την ανακατάληψη της Idlib και θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα της επίθεσης δεν είναι αμφίβολο: Το καθεστώς και η Ρωσία, μέσω της καθαρής δύναμης πυρός και των αδυσώπητων βομβαρδισμών, επιβεβαιώνουν αργά τον εδαφικό έλεγχο σε μεγάλο μέρος της Idlib. Ωστόσο, η μάχη θα έχει μεγάλο κόστος, όπως και οι προσπάθειες για την ειρήνευση της επαρχίας αφότου η κύρια μάχη θα έχει τελειώσει.