Το Νταρφούρ αιμορραγεί ξανά | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το Νταρφούρ αιμορραγεί ξανά

Η νέα κυβέρνηση του Σουδάν αντιμετωπίζει παλιά προβλήματα
Περίληψη: 

Ο φαύλος κύκλος της βίας στο δυτικό Σουδάν δεν αποτελεί αναβίωση της προηγούμενης κρίσης στο Νταρφούρ. Αντίθετα, είναι ένα υποπροϊόν της πολιτικής μετάβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χαρτούμ.

Ο JEROME TUBIANA, ένας ερευνητής και δημοσιογράφος που επικεντρώνεται στο Σουδάν και το Τσαντ, ταξίδεψε πρόσφατα στο Νταρφούρ εκ μέρους του Ινστιτούτου Ειρήνης των ΗΠΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Rashida και η Hawa κοσκινίζουν μέσα από σωρούς στάχτης που κάποτε ήταν τα σπίτια τους, αναζητώντας χαμένα αντικείμενα. Σπασμένα πήλινα δοχεία, καψαλισμένα τούβλα, ένα ζευγάρι ροζ παιδικά σανδάλια. Η Hawa καταρρέει κλαίγοντας βλέποντας τα μικροσκοπικά παπούτσια, τα οποία ανήκαν στην ανιψιά της. Το κορίτσι είναι ασφαλές με τη μητέρα της σε μια κοντινή πόλη, έχοντας διαφύγει με τον ήχο των πρώτων πυροβολισμών. Αλλά και οι δύο θα μπορούσαν εύκολα να είναι μεταξύ των περισσότερων από 100 πολιτών που σκοτώθηκαν εδώ τον Ιανουάριο από Άραβες επιτιθέμενους.

26052021-1.jpg

Περιπολία δυνάμεων ταχείας υποστήριξης στην Kordofan, στο Σουδάν, τον Οκτώβριο του 2020. Jérôme Tubiana / Foreign Affairs
-----------------------------------------------------------------

Οι δύο γυναίκες ήταν γείτονες στον τεράστιο καταυλισμό Kirinding στο Δυτικό Νταρφούρ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα στέγαζε 50.000 από τα περίπου τρία εκατομμύρια Νταρφουρινούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μετά από ένα αρχικό κύμα σκοτωμών που κορυφώθηκε το 2003, η περιοχή που εξακολουθεί να είναι συνώνυμη με την γενοκτονία είχε γίνει πιο ειρηνική τα τελευταία χρόνια. Όμως, τον Δεκέμβριο του 2019, Άραβες ένοπλοι επιτέθηκαν στον Kirinding, σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες και καίγοντας πολλά από τα σπίτια τους. Οι επιτιθέμενοι επέστρεψαν τον περασμένο Ιανουάριο, αφήνοντας ακόμη περισσότερα πτώματα και πυρπολημένα κτίρια. Συνολικά, εκατοντάδες μη Άραβες Νταρφουρινοί σκοτώθηκαν και χιλιάδες εκτοπίστηκαν σε ένα κύμα βίαιων επιθέσεων που θυμίζει την προηγούμενη εποχή αιματοχυσίας της περιοχής.

26052021-2.jpg

Παιδικά παπούτσια στον καταυλισμό των εκτοπισμένων Kirinding, στο Δυτικό Νταρφούρ, τον Φεβρουάριο του 2021. Jérôme Tubiana / Foreign Affairs
----------------------------------------------

Δεν έπρεπε να είναι έτσι. Στα τέλη του 2018, διαδηλωτές σε ολόκληρο το Σουδάν ξεσηκώθηκαν εναντίον της 30χρονης ισλαμιστικής χούντας του προέδρου Omar al-Bashir, ανοίγοντας τον δρόμο για την απομάκρυνση του Μπασίρ από ένα στρατιωτικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019. Υπό διεθνή πίεση, ιδρύθηκε μια κοινή στρατιωτικο-πολιτική μεταβατική κυβέρνηση και οι γενικές εκλογές αναμένονται τώρα το 2024. Με τον Μπασίρ να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα και να περιμένει τη μεταφορά του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πολλοί περίμεναν να σταματήσει η βία στο Νταρφούρ. Αντ' αυτού, έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν είχε φανεί εδώ και χρόνια. Σχεδόν 250.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, περίπου πέντε φορές περισσότεροι από το 2020. Άραβες ένοπλοι σε αυτοκίνητα και άλογα και καμήλες, μερικοί από αυτούς μέλη κυβερνητικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων σε χωριά και καταυλισμούς εκτοπισμένων που στεγάζουν μη Άραβες Νταρφουρινούς, ξεριζώνοντας κάποιους για δεύτερη φορά.

Αλλά ο φαύλος κύκλος της βίας στο δυτικό Σουδάν δεν αποτελεί αναβίωση της προηγούμενης κρίσης στο Νταρφούρ. Αντίθετα, είναι ένα υποπροϊόν της πολιτικής μετάβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χαρτούμ. Η απομάκρυνση του Μπασίρ το 2019 αύξησε τις προσδοκίες τόσο για τους Άραβες όσο και για τους μη Άραβες κατοίκους του Νταρφούρ, και αμφότεροι ελπίζουν ότι τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από τη νέα κυβέρνηση. Λίγοι έχουν δει τη μοίρα τους να βελτιώνεται σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, και πολλοί έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο κύμα βίας.

26052021-3.jpg

Η Rashida και η Hawa σε ό, τι απομένει από τον καταυλισμό Kirinding, στο Δυτικό Νταρφούρ, τον Φεβρουάριο του 2021. Jérôme Tubiana / Foreign Affairs
----------------------------------------------------

ΜΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Ο πόλεμος ξέσπασε για πρώτη φορά στο Νταρφούρ το 2003, όταν αντάρτες από τις μη αραβικές κοινότητες της περιοχής πήραν τα όπλα ενάντια στην ισλαμική κυβέρνηση του Μπασίρ. Εκτός του ότι έστειλε τον στρατό για να αναστείλει την εξέγερση, η σουδανική κυβέρνηση εξόπλισε ορισμένες από τις αραβικές κοινότητες στην περιοχή, δημιουργώντας τις περίφημες πολιτοφυλακές Janjaweed που τρομοκρατούσαν τους μη Άραβες κατοίκους του Νταρφούρ. Υποστηριζόμενες από τον τακτικό στρατό του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής του δύναμης, οι Janjaweed σκότωσαν, βίασαν, και λεηλάτησαν στην πορεία τους στην περιοχή, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακηρύξουν τον πόλεμο ως γενοκτονία και τον ΟΗΕ να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις.

Μεταξύ αυτών που υπέφεραν περισσότερο ήταν οι Masalit, ιστορικά η κύρια φυλή στο Δυτικό Νταρφούρ και οι απόγονοι ενός κάποτε ισχυρού σουλτανάτου που αντιστάθηκε στην αποικιοκρατία την δεκαετία του 1920. Όπως οι Rashida και οι Hawa, χιλιάδες Masalit κατέληξαν σε καταυλισμούς για εσωτερικά εκτοπισμένους, όπως το Kirinding, γύρω από την πρωτεύουσα El Geneina του Δυτικού Νταρφούρ ή σε καταυλισμούς προσφύγων στο γειτονικό Τσαντ. Πολλοί έμειναν εκεί για χρόνια, μεγαλώνοντας οικογένειες στους καταυλισμούς.

26052021-4.jpg

Μια γυναίκα προσεύχεται σε έναν τόπο συγκέντρωσης για εκτοπισμένους στην El-Geneina, στο Δυτικό Νταρφούρ, τον Φεβρουάριο του 2021. Jérôme Tubiana / Foreign Affairs
---------------------------------------------