Πώς να σωθεί η πυρηνική συμφωνία του Ιράν | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Πώς να σωθεί η πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναθεωρήσουν τις κόκκινες γραμμές τους -ή να ρισκάρουν πόλεμο
Περίληψη: 

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν αποτύχουν να προσαρμόσουν τις θέσεις τους ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει, θα παραμείνουν σε αδιέξοδο, με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες και για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αν επιδιώκουν διαφορετικό αποτέλεσμα, τότε χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση.

Ο ALI VAEZ είναι διευθυντής του Ιρανικού Έργου στο International Crisis Group και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Ακολουθήστε τον στο Twitter @alivaez [1].
Ο VALI R. NASR είναι καθηγητής Σπουδών Μέσης Ανατολής και Διεθνών Υποθέσεων στην Σχολή Προωθημένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ακολουθήστε τον στο Twitter @vali_nasr [2].

Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί θα τορπιλίσει τελικά τις συνομιλίες μεταξύ της χώρας του και των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία ήταν σε αταξία από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την συμφωνία το 2018. Ανησυχούν ότι ο Raisi καθυστερεί ήδη την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι όταν οι συνομιλίες τελικά ξαναρχίσουν, η διοίκησή του θα θέσει μη πρακτικά αιτήματα. Αλλά το πραγματικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι οι σκληροπυρηνικές απόψεις της κυβέρνησης Ραϊσί, αλλά η αποτυχία της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης να επιλύσουν τις θεμελιώδεις διαφωνίες που ματαίωσαν μια συμφωνία στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στην Βιέννη τον Ιούνιο -ακόμη και υπό την πιο μετριοπαθή κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ρουχανί.

22092021-1.jpg

Ο Ιρανός τότε υποψήφιος πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, στην Τεχεράνη, στο Ιράν, τον Ιούνιο του 2021. WANA News Agency / Reuters
-------------------------------------------------------------

Στην πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση του Ιράν [3] φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις συνομιλίες και είναι πιθανό να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η προκάτοχός της. Η Τεχεράνη παραμένει δεσμευμένη στην πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου κατά την διάρκεια έξι γύρων συνομιλιών με στόχο την αναζωογόνηση της συμφωνίας, γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). Αλλά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν αποτύχουν να προσαρμόσουν τις θέσεις τους ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει, θα παραμείνουν σε αδιέξοδο -με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες και για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αν επιδιώκουν διαφορετικό αποτέλεσμα, τότε χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται λανθασμένες αντιλήψεις και από τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει το Ιράν όπως θα αντιμετώπιζε κάθε αντίπαλο διαπραγματευόμενο εταίρο, ενώ το Ιράν, το οποίο κάηκε από την αποχώρηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και επλήγη από την επιβολή δρακόντειων κυρώσεων, θεωρεί τον εαυτό του ως το θιγόμενο μέρος. Από την πλευρά της, η ιρανική ηγεσία πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της: εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν κι όμως η οικονομία του Ιράν έχει επιβιώσει και τώρα επεκτείνεται. Δεδομένης της εκθετικής ανάπτυξης του πυρηνικού τους προγράμματος, οι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη πιστεύουν ότι είναι σε καλή θέση να δημιουργήσουν περισσότερη μόχλευση και να αποσπάσουν περισσότερες παραχωρήσεις από την Δύση.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κατάρρευση του JCPOA θα αντιπροσώπευε το χειρότερο όλων των σεναρίων και για τις δύο χώρες. Εάν αποτύχουν να αλλάξουν τακτική όταν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε αδιέξοδο. Ελλείψει μιας οδού για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει τεράστια πολιτική πίεση για να εντείνει την πολιτική του Τραμπ για εφαρμογή «μέγιστης πίεσης», στην οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτάχθηκε και χαρακτήρισε ως άθλια αποτυχία [4]. Επιπλέον, η Ουάσινγκτον θα αναγκαζόταν να πάρει ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έφτασε στο σημείο χωρίς επιστροφή και οι επαναλαμβανόμενες ισραηλινές εκκλήσεις για στρατιωτική δράση έγιναν πιο δυνατές και πιο ηχηρές.

Το Ιράν αισθάνεται ήδη ένα πλεονέκτημα στην ισορροπία της περιφερειακής ισχύος μετά τον θρίαμβο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την χαοτική λύση του μακρύτερου πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ιράν θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους συμμάχους του και τους πληρεξουσίους του στο Ιράκ και την Συρία να πιέσουν πιο επιθετικά τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν. Η κλιμάκωση των εντάσεων, ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρή για το Ιράν. Οι πυρηνικές πρόοδοί του θα επέστρεφαν την χώρα σε καθεστώς διεθνούς παρία: καθώς το Ιράν διασχίζει περισσότερες κόκκινες γραμμές του JCPOA, οι Ευρωπαίοι θα αποκαταστήσουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ που ήρθησαν με την πυρηνική συμφωνία και θα επέβαλαν τις δικές τους πολυμερείς κυρώσεις. Ως αποτέλεσμα, άλλα έθνη θα δυσκολεύονταν να διατηρήσουν το εμπόριο με το Ιράν. Όλα αυτά θα προκαλούσαν περισσότερο πόνο στον ιρανικό λαό -ο οποίος έχει ήδη βυθιστεί σε μυριάδες κρίσεις, που κυμαίνονται από την οικονομική στασιμότητα έως την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την μαινόμενη πανδημία της COVID-19. Η Τεχεράνη θα διακινδύνευε επίσης να γίνει στόχος πιο κρυφών επιχειρήσεων που θα σαμποτάρουν πυρηνικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές της και θα δολοφονούν πυρηνικούς επιστήμονές της.

Οι περιφερειακές επιπτώσεις θα ήταν σοβαρές. Με την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον να έχουν βγάλει τα μαχαίρια, η περιοχή θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση και αστάθεια, αντί να δει πρόοδο στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και ορισμένων αραβικών γειτόνων του. Η Ουάσινγκτον θα έβλεπε τότε μια ζώνη χάους που εκτείνεται από το Αφγανιστάν έως τα σύνορα του Ισραήλ. Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η αποτυχία των συνομιλιών της Βιέννης θα εκτροχιάσει μια ευρύτερη ατζέντα εξωτερικής πολιτικής που προσπαθεί να στρέψει την εστίαση από τη Μέση Ανατολή σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων, ειδικά με την Κίνα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε ακόμη και να βρεθεί στην πορεία για μια άλλη ένοπλη επέμβαση στη Μέση Ανατολή του είδους που τόσο δυναμικά έχει υποσχεθεί να αποφύγει.

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ