Οι πόλεμοι μέσα στο Ισλάμ δεν έχουν τελειώσει | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι πόλεμοι μέσα στο Ισλάμ δεν έχουν τελειώσει

Αλλά έχει τελειώσει η εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου —και η Αμερική πρέπει να προσαρμοστεί
Περίληψη: 

Από το 1979, ένας συχνά βίαιος αγώνας για το πώς να προσαρμοστεί στη νεωτερικότητα έχει συγκλονίσει τον ισλαμικό κόσμο, από την Δυτική Αφρική έως τη Νοτιοανατολική Ασία, και έχει κατακλύσει τις ομογενειακές μουσουλμανικές κοινότητες, ειδικά εκείνες στην Ευρώπη. Το να το δούμε αυτό ως μια «σύγκρουση πολιτισμών» που φέρνει το Ισλάμ ενάντια στην Δύση θα ήταν μια βαθιά εσφαλμένη εκτίμηση.

Ο PHILIP ZELIKOW είναι καθηγητής Ιστορίας στην έδρα White Burkett Miller στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Πρώην διπλωμάτης καριέρας, υπηρέτησε ως Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2005 έως το 2007. Νωρίτερα, ήταν Εκτελεστικός Διευθυντής της Επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα φέτος, η 20ή επέτειος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου δημιούργησε μια πλημμύρα σχολίων, κυρίως επικεντρωμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τον λεγόμενο παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την κληρονομιά του. Και, χωρίς αμφιβολία, οι δύο δεκαετίες που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου. Αλλά είναι ένα κεφάλαιο που δεν αφορά κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 1979, ένας συχνά βίαιος αγώνας για το πώς να προσαρμοστεί στη νεωτερικότητα έχει συγκλονίσει τον ισλαμικό κόσμο, από την Δυτική Αφρική έως τη Νοτιοανατολική Ασία, και έχει κατακλύσει τις ομογενειακές μουσουλμανικές κοινότητες, ειδικά εκείνες στην Ευρώπη. Το να το δούμε αυτό ως μια «σύγκρουση πολιτισμών» που φέρνει το Ισλάμ ενάντια στην Δύση θα ήταν μια βαθιά εσφαλμένη εκτίμηση. Αυτό που βλέπουν κυρίως οι Αμερικανοί είναι υπερχειλίσεις από τους πολέμους στο Ισλάμ. Αυτοί οι αγώνες για το μέλλον του ισλαμικού πολιτισμού έχουν κάποια ομοιότητα με τους πολέμους της θρησκευτικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης που απλώθηκαν σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο τον 16ο και 17ο αιώνα και με τους μακροχρόνιους αγώνες του 19ου αιώνα και του 20ού αιώνα για το πώς να οργανωθούν οι σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες .

22112021-1.jpg

Προσευχή κατά την διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Υεμένη, τον Ιούλιο του 2011. Khaled Abdullah Ali Al Mahdi / Reuters
---------------------------------------------------------

Ουσιαστικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντα ξένες σε αυτούς τους αγώνες εντός του μουσουλμανικού κόσμου -ένας αντιδραστικός και απρόθυμος συμμετέχων. Οι Αμερικανοί τείνουν φυσικά να βάζουν τους εαυτούς τους και την κυβέρνησή τους στο επίκεντρο αυτών των ιστοριών, θεωρώντας τους εαυτούς τους είτε ως θύματα είτε ως θύτες. Αλλά αυτός ο αστιγματισμός διαστρεβλώνει την προοπτική και εμποδίζει την ανάπτυξη πιο εποικοδομητικών στρατηγικών, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν περίπλοκες παγκόσμιες συνεργασίες. Εν τω μεταξύ, η γεωπολιτική των πολέμων εντός του μουσουλμανικού κόσμου έχει αλλάξει. Το ίδιο ισχύει και για τις απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες -και το ίδιο πρέπει να κάνει και η προσέγγιση της Ουάσιγκτον.

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΞΕΚΙΝΟΥΝ

Στον ισλαμικό κόσμο, το έτος 1979 ήταν ορόσημο. Στο Ιράν, μια λαϊκή επανάσταση ανέτρεψε τη μοναρχία˙ η επανάσταση αργότερα εξελίχθηκε σε μια αδίστακτη ισλαμική θεοκρατία. Στο Αφγανιστάν, μια γενική εξέγερση των ισλαμιστών ενάντια στην σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία είχε ανατρέψει τη μοναρχία αυτής της χώρας τον προηγούμενο χρόνο, οδήγησε σε μια ουσιαστική κατάληψη της χώρας από την Σοβιετική Ένωση. Το γειτονικό Πακιστάν κινήθηκε αποφασιστικά προς την ισλαμιστική διακυβέρνηση. Στην Σαουδική Αραβία, ισλαμιστές επαναστάτες κατέλαβαν το Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας, το πιο ιερό μέρος στον ισλαμικό κόσμο. Το σαουδαραβικό κράτος κατέπνιξε άγρια την εξέγερση, αλλά στην συνέχεια, σε συνεργασία με το Πακιστάν, ενίσχυσε την δέσμευσή του στην ισλαμική διακυβέρνηση, προκειμένου να αφομοιώσει τους ριζοσπάστες που ήταν στο εσωτερικό του και να αντιμετωπίσει τον επαναστατικό ισχυρισμό του Ιράν ότι είναι ο πραγματικός ηγέτης του ισλαμικού κόσμου.

Και οι τρεις αυτές εκρήξεις προήλθαν από κοινωνίες με μουσουλμανική πλειοψηφία που είχαν αγωνιστεί να προσαρμοστούν στον σύγχρονο κόσμο. Στο Ιράν, το Αφγανιστάν, και την Σαουδική Αραβία, οι ισλαμιστές επαναστάτες υποστήριξαν ότι εξεγέρθηκαν ενάντια σε μια κοσμική («μη ισλαμική» ή «άθεη») τυραννία που αποσκοπούσε στον εκσυγχρονισμό της χώρας από πάνω προς τα κάτω, προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες και διαταράσσοντας τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής. Πάντα, το επιχείρημα περιελάμβανε την κατηγορία ότι οι τύραννοι ήταν διεφθαρμένοι από ξένους τρόπους και ξένη επιρροή. Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, και άλλοι «Δυτικοί» ήταν οι συνήθεις κακοί. Οι ισλαμιστές υποσχέθηκαν να καταπολεμήσουν την διαφθορά, να αποκαταστήσουν την θρησκευτική αρμονία, και να διατηρήσουν τον νόμο και την τάξη με βάση την ισλαμική νομολογία. Στις επαναστάσεις που είχαν ανατρέψει τον ατλαντικό κόσμο στα πρώτα χρόνια, η ελευθερία ήταν μια λυδία λίθος. Στον μουσουλμανικό κόσμο, αντίθετα, η πιο κοινή έκκληση ήταν στην δικαιοσύνη.

Στο Ιράν, την πιο σύγχρονη από τις τρεις χώρες, οι επαναστάτες ενώθηκαν με σημαντικούς συμμάχους μεταξύ των αστικών εμπόρων, επαγγελματιών, και φοιτητών. Η τυραννία του σάχη είχε αποκλείσει αυτές τις πιο παραδοσιακά φιλελεύθερες δυνάμεις. Τραγικά, μόλις ανέβηκε στην εξουσία, ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί και οι συνάδελφοί του επαναστάτες «φύλακες» εκκαθάρισαν και συνέτριψαν τους πρώην εταίρους τους στην επανάσταση του Ιράν.

Οι φλόγες του 1979 πυροδότησαν αμέσως μεγάλους πολέμους. Ο δικτάτορας του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, εδραίωσε την εξουσία του το 1979 και στην συνέχεια, τον επόμενο χρόνο, εκμεταλλεύτηκε την αναταραχή στο γειτονικό Ιράν για να ξεκινήσει έναν πόλεμο που ήλπιζε ότι θα νομιμοποιούσε και θα επέκτεινε την κυριαρχία του. Ο Σαντάμ προώθησε τον εαυτό του ως ο ιππότης του σουνιτικού Ισλάμ ενάντια στην σιιτική απειλή του Ιράν, η οποία απειλούσε την δική του κυριαρχία, καθώς το Ιράκ ήταν επίσης σιιτική χώρα κατά πλειοψηφία. Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ κράτησε μέχρι το 1988. Εν τω μεταξύ, ο σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν μαινόταν από το 1980 έως τις αρχές του 1989. Μαζί, οι δύο πόλεμοι σκότωσαν και εκτόπισαν εκατομμύρια ανθρώπους.