Η Βόρειος Κορέα αυξάνει το πυρηνικό διακύβευμα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Βόρειος Κορέα αυξάνει το πυρηνικό διακύβευμα

Οι επικίνδυνες νέες ικανότητες και το δόγμα του καθεστώτος του Κιμ
Περίληψη: 

Ο Βορράς μπορεί πλέον να απειλήσει αξιόπιστα τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες με πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, η απειλή ξεπερνά την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ: η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής από την Βόρειο Κορέα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών στην βορειοανατολική Ασία.

Η SUE MI TERRY είναι διευθύντρια του προγράμματος για την Ασία και του Hyundai Motor-Korea Foundation Center for Korean History and Public Policy στο Wilson Center. Πρώην αναλύτρια της CIA, υπηρέτησε στο National Intelligence Council το 2009-2010 και στοNational Security Council το 2008-2009.

Τους τελευταίους μήνες, πολλοί Δυτικοί αναλυτές έχουν ανησυχήσει βαθιά για την πιθανότητα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία. Αλλά ο Πούτιν δεν είναι ο μόνος αυταρχικός που θα μπορούσε να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν έχετε παρά να κοιτάξετε προς την Βόρειο Κορέα. Τον περασμένο χρόνο, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει δοκιμάσει έναν εκτοξευόμενο από υποβρύχιο βαλλιστικό πύραυλο, έναν βαλλιστικό πύραυλο που ήταν τοποθετημένος σε τρένο, ένα νέο αμυντικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος, έναν στρατηγικό πύραυλο κρουζ μεγάλης εμβέλειας και πολλαπλούς υπερηχητικούς πυραύλους. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρειος Κορέα προετοιμάζει την έβδομη πυρηνική δοκιμή της, πιθανώς για να αναδείξει ένα πιο μικρό τακτικό πυρηνικό όπλο επόμενης γενιάς.

26102022-1.jpg

Μια τηλεοπτική μετάδοση δείχνει τη Βόρειο Κορέα να εκτοξεύει βλήματα, στην Σεούλ, τον Οκτώβριο του 2019. Heo Ran / Reuters
--------------------------------------------------------

Το γεγονός ότι η Βόρειος Κορέα είχε πυρηνικά όπλα για τόσο καιρό [1] (η πρώτη της πυρηνική δοκιμή ήταν το 2006) έχει εξοικειώσει τους αναλυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με την βαρύτητα της απειλής. Ο Βορράς μπορεί πλέον να απειλήσει αξιόπιστα τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες με πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, η απειλή ξεπερνά την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ: η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) από την Βόρειο Κορέα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών στην βορειοανατολική Ασία. Οι λεονταρισμοί του Κιμ έχουν αυξήσει την δημόσια υποστήριξη στη Νότιο Κορέα για να αποκτήσει η χώρα αυτή την δική της πυρηνική ικανότητα, κάτι που προηγουμένως θα θεωρείτο απίθανο. Μια απόφαση της Νοτίου Κορέας να αποκτήσει πυρηνικά θα εξωθούσε την Κίνα και την Ιαπωνία να αυξήσουν τα δικά τους οπλοστάσια. Χωρίς εύκολες λύσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει μια πολιτική απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις. Πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο για να αποτρέψει άλλη μια κρίση από το να βγει εκτός ελέγχου.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

Ο Κιμ [2] κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος με προκλητικούς τρόπους. Το 2017, η Βόρειος Κορέα πέρασε τα δίδυμα κατώφλια της ανάπτυξης ενός θερμοπυρηνικού όπλου και της δοκιμαστικής πτήσης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, και πλέον είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων που προορίζονται για χρήση εναντίον στόχων εντός ή κοντά στην χερσόνησο, κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου και εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας που ανήκουν τόσο στις δυνάμεις της Νοτίου Κορέας όσο και των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 2022, ο Βορράς δοκίμασε οκτώ πυρηνικά ικανούς πυραύλους με διαφορετικό βεληνεκές από πέντε διαφορετικές τοποθεσίες εκτόξευσης για να αποδείξει την ικανότητά του να χτυπήσει μια ποικιλία στόχων στη Νότιο Κορέα. Παρόμοιες δοκιμές ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να προσομοιώσουν το σφυροκόπημα της Νοτίου Κορέας με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Καθώς ο Κιμ επεκτείνει το οπλοστάσιό του με ΟΜΚ, απειλεί επίσης να εξαπολύσει μια προληπτική επίθεση. Αυτές οι απειλές δεν είναι καινούργιες, αλλά το γεγονός ότι ο Κιμ έχει διατηρήσει δημοσίως [το δικαίωμα] να πραγματοποιήσει ένα πρώτο χτύπημα είναι εντούτοις ανησυχητικό. Στις 9 Σεπτεμβρίου, σε μια συνεδρίαση του απλώς επικυρωτικού κοινοβουλίου της Βορείου Κορέας, ο Κιμ ανακοίνωσε πέντε προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Βόρειος Κορέα θα εξαπέλυε ένα προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ένα νέο δόγμα «πρώτης χρήσης». Οι προϋποθέσεις δεν είναι μόνο όταν επίκειται μια πυρηνική επίθεση εναντίον της Βορείου Κορέας, αλλά και όταν έχει διεξαχθεί ένα μη πυρηνικό χτύπημα στην ηγεσία της χώρας ή στο «εθνικό σώμα διοίκησης της πυρηνικής δύναμης»˙ όταν έχει διεξαχθεί στρατιωτική επίθεση σε σημαντικούς κρατικούς στόχους˙ ή όταν το καθεστώς κρίνει ότι μόνο τα πυρηνικά όπλα μπορούν να αποτρέψουν την επέκταση ενός συμβατικού πολέμου. Ο Κιμ εισήγαγε επίσης νομοθεσία για να κατοχυρώσει το πυρηνικό καθεστώς της Βορείου Κορέας και υποστήριξε ότι δεν θα εμπλακεί ποτέ ξανά σε συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Κιμ σηματοδοτεί σαφώς ότι εάν εξαπολυθεί προληπτικά ή επίκειται ένα συμβατικό χτύπημα εναντίον της ηγεσίας ή των πυρηνικών δυνάμεων της Βορείου Κορέας, διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με πυρηνικά όπλα. Με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζει ένα εύλογο σενάριο: μόλις το 2017, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ συζήτησαν την πιθανότητα ενός [χτυπήματος] «ματωμένης μύτης» —ή αλλιώς προληπτικού— χτυπήματος εναντίον της Βορείου Κορέας. Απειλώντας με πρώτη χρήση, ο Κιμ τοποθετεί επίσης την Βόρειο Κορέα ώστε να είναι σε θέση να επιστρατεύσει πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Νοτίου Κορέας για να την εξαναγκάσει σε πολιτικές παραχωρήσεις, ίσως τελικά με στόχο να επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία ενοποίησης με τους όρους της Βορείου Κορέας.