Το κακό στοίχημα της Αμερικής στην Ινδία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το κακό στοίχημα της Αμερικής στην Ινδία

Το Νέο Δελχί δεν θα ταχθεί με την Ουάσιγκτον εναντίον του Πεκίνου
Περίληψη: 

Η εταιρική σχέση ασφάλειας της Ινδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνει θεμελιωδώς ασύμμετρη για πολύ καιρό ακόμη. Το Νέο Δελχί επιθυμεί την αμερικανική υποστήριξη στην δική του αντιπαράθεση με την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα σκοπεύει να αποφύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας που δεν επηρεάζει άμεσα τις δικές του ισορροπίες.

O ASHLEY J. TELLIS κατέχει την Έδρα Tata για Στρατηγικές Υποθέσεις και είναι ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ουάσιγκτον έχει κάνει ένα τεράστιο στοίχημα στον Ινδο-Ειρηνικό -ότι το να αντιμετωπιστεί η Ινδία ως βασικός εταίρος θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό τους με την Κίνα. Από τον George W. Bush και μετά, διαδοχικοί πρόεδροι των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις δυνατότητες της Ινδίας με την υπόθεση ότι κάτι τέτοιο ενισχύει αυτόματα τις δυνάμεις που ευνοούν την ελευθερία στην Ασία.

04052023-1.jpg

Πρόβα για την παρέλαση της Ημέρας της Δημοκρατίας, στο Νέο Δελχί, τον Ιανουάριο του 2021. Adnan Abidi / Reuters
------------------------------------------------

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αγκάλιασε με ενθουσιασμό αυτό το σενάριο. Στην πραγματικότητα, το πήγε ένα βήμα παραπέρα: η κυβέρνηση ξεκίνησε μια φιλόδοξη νέα πρωτοβουλία για την επέκταση της πρόσβασης της Ινδίας σε τεχνολογίες αιχμής, εμβάθυνε περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, και έκανε την Quad (Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια) που περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ινδία, την Ιαπωνία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πυλώνα της περιφερειακής στρατηγικής της. Έχει επίσης παραβλέψει την δημοκρατική διάβρωση της Ινδίας και τις καθόλου βοηθητικές επιλογές της στην εξωτερική πολιτική, όπως η άρνησή της να καταδικάσει την συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Μόσχας στην Ουκρανία. Τα έκανε όλα αυτά με την υπόθεση ότι το Νέο Δελχί θα ανταποκριθεί ευνοϊκά όταν η Ουάσιγκτον ζητήσει μια χάρη κατά την διάρκεια μιας περιφερειακής κρίσης που θα περιλαμβάνει την Κίνα.

Οι τρέχουσες προσδοκίες της Ουάσιγκτον για την Ινδία είναι άστοχες. Οι σημαντικές αδυναμίες της Ινδίας σε σύγκριση με την Κίνα και η αναπόφευκτη γειτνίασή της με αυτήν, εγγυώνται ότι το Νέο Δελχί δεν θα εμπλακεί ποτέ σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση των ΗΠΑ με το Πεκίνο που δεν θα απειλεί άμεσα την δική του ασφάλεια. Η Ινδία εκτιμά την συνεργασία με την Ουάσιγκτον για τα απτά οφέλη που φέρνει, αλλά δεν πιστεύει ότι πρέπει, με την σειρά της, να υποστηρίξει υλικά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε οποιαδήποτε κρίση —ακόμη και για μια [κρίση] που εμπλέκει μια κοινή απειλή όπως η Κίνα.

Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία έχουν αποκλίνουσες φιλοδοξίες για την συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας. Όπως έχει κάνει με τους συμμάχους σε όλο τον κόσμο, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να ενισχύσει την θέση της Ινδίας στην φιλελεύθερη διεθνή τάξη και, όταν είναι απαραίτητο, να ζητήσει την συνεισφορά της στην άμυνα του συνασπισμού. Ωστόσο, το Νέο Δελχί βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν τρέφει καμία έμφυτη πίστη προς την διατήρηση της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και διατηρεί μια διαρκή αποστροφή για την συμμετοχή στην αμοιβαία άμυνα. Επιδιώκει να αποκτήσει προηγμένες τεχνολογίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσει τις δικές του οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες και έτσι να διευκολύνει την ανάδειξή του ως μεγάλη δύναμη ικανή να εξισορροπήσει την Κίνα ανεξάρτητα, αλλά δεν προϋποθέτει ότι η αμερικανική βοήθεια επιβάλλει περαιτέρω υποχρεώσεις στον εαυτό του.

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρά στην επέκταση της επένδυσής της στην Ινδία, θα πρέπει να βασίσει τις πολιτικές της σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της ινδικής στρατηγικής και όχι σε αυταπάτες ότι το Νέο Δελχί θα γίνει συμπολεμιστής κατά την διάρκεια κάποιας μελλοντικής κρίσης με το Πεκίνο.

ΚΑΛΟΙ ΦΙΛΟΙ

Για το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν σε καμία σοβαρή συζήτηση για την εθνική άμυνα, καθώς το Νέο Δελχί προσπάθησε να ξεφύγει από τις περιπλοκές της ένταξης είτε στο αμερικανικό είτε στο σοβιετικό μπλοκ. Η σχέση ασφαλείας των δύο χωρών άνθισε μόνο αφότου ο Μπους πρόσφερε στην Ινδία μια μετασχηματιστική συμφωνία για πολιτικούς πυρηνικούς σκοπούς.

Χάρη σε αυτήν την σημαντική πρόοδο, η συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα κόβει την ανάσα ως προς την ένταση και το εύρος της. Η πρώτη και πιο ορατή πτυχή είναι οι αμυντικές διαβουλεύσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες των δύο χωρών, καθώς και οι γραφειοκρατίες τους, διατηρούν τακτικό διάλογο για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για την Κίνα, της προμήθειας προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών των ΗΠΑ από την Ινδία, της θαλάσσιας επιτήρησης, και του υποθαλάσσιου πολέμου. Αυτές οι συνομιλίες ποικίλλουν σε ποιότητα και βάθος, αλλά είναι κρίσιμες για την αναθεώρηση των στρατηγικών αξιολογήσεων, τον καθορισμό των παραμέτρων της επιθυμητής συνεργασίας, και την επινόηση εργαλείων για την εφαρμογή της πολιτικής. Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία συνεργάζονται με τρόπους που θα ήταν αδιανόητοι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Για παράδειγμα, συνεργάζονται για την παρακολούθηση των οικονομικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Κίνας [1] σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και πρόσφατα επένδυσαν σε μηχανισμούς για την ανταλλαγή πληροφοριών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις ναυτικές κινήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού με άλλες παράκτιες χώρες.

Ένας δεύτερος τομέας επιτυχίας ήταν η στρατιωτική συνεργασία, μεγάλο μέρος της οποίας λαμβάνει χώρα εκτός κοινής θέας. Τα προγράμματα για επισκέψεις ανώτερων αξιωματικών, οι διμερείς ή πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, και η αμοιβαία στρατιωτική εκπαίδευση έχουν επεκταθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι ασκήσεις υψηλού προφίλ αποτελούν το πιο ορατό παράδειγμα της κλίμακας και της ποικιλομορφίας αυτής της διευρυμένης σχέσης: οι ετήσιες ασκήσεις Malabar, που φέρνουν μαζί το ναυτικό των ΗΠΑ και της Ινδίας, έχουν πλέον επεκταθεί για να συμπεριλάβουν μόνιμα την Ιαπωνία και την Αυστραλία˙ οι ασκήσεις Cope India παρέχουν την ευκαιρία στις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ινδίας να ασκήσουν προηγμένες αεροπορικές επιχειρήσεις˙ και η σειρά [ασκήσεων] Yudh Abhyas εμπλέκει τις χερσαίες δυνάμεις τόσο σε θέσεις διοίκησης όσο και σε δραστηριότητες εκπαίδευσης πεδίου.