Οι άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας

Η Δύση θα πρέπει να στηρίξει τους ιδιώτες που βοηθούν στον εξοπλισμό του Κιέβου
Περίληψη: 

Σε έναν περίπλοκο, παρατεταμένο πόλεμο που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ανάγκες ασφαλείας, οι άτυπες συνεισφορές εθελοντών και ομάδων που διαθέτουν ειδική στρατιωτική, τεχνολογική, και ιατρική εμπειρογνωμοσύνη μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην απόδοση στο πεδίο της μάχης.

Ο JAHARA MATISEK είναι καθηγητής στρατιωτικών επιστημών στο Ναυτικό Κολέγιο Πολέμου των ΗΠΑ και αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι προσωπικές.
Ο WILLIAM RENO είναι καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Ο SAM ROSENBERG είναι υποψήφιος διδάκτορας στην Σχολή Δημοσίων Υποθέσεων LBJ του Πανεπιστημίου του Τέξας και αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού. Οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι προσωπικές.

Στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αυτόν το μήνα, η εκτεταμένη βοήθεια για την ασφάλεια που παρέχει η Δύση στο Κίεβο τέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής. Κατά την σύνοδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να πετούν με F-16 -συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν τον Μάιο του 2023 να επιτρέψει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στείλουν τα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς SCALP. Οι ανακοινώσεις αυτές βασίζονται σε άλλες πρόσφατες υποσχέσεις, μεταξύ των οποίων η υπόσχεση της Γερμανίας τον Μάιο να παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, πυροβολικού, και αντιαεροπορικών πυροβόλων. Δεδομένου του μεγέθους και της στρατιωτικής σημασίας αυτών των μεταβιβάσεων, μπορεί να φαίνεται ότι η Δύση καλύπτει τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας.

24072023-1.jpg

Στρατιώτες στην ανατολική περιοχή της Ντονέτσκ, στην Ουκρανία, τον Μάρτιο του 2023. Violeta Santos Moura / Reuters
--------------------------------------------

Όμως, τα σημαντικά όπλα και πυρομαχικά είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Παρά την αυξανόμενη πρόσβασή της σε προηγμένα Δυτικά συστήματα, η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις σε πολλούς βασικούς τομείς, όπως ο προστατευτικός εξοπλισμός, η συντήρηση, και η διοικητική μέριμνα, καθώς και τα ανταλλακτικά για όπλα και οχήματα. Σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε διάφορες μορφές μη θανατηφόρας βοήθειας και εξοπλισμού, οι ελλείψεις αυτές όχι μόνο περιορίζουν σημαντικά τις ουκρανικές επιδόσεις στο πεδίο της μάχης αλλά και αμβλύνουν τον αντίκτυπο των Δυτικών πακέτων βοήθειας. Επιπλέον, οι Δυτικές κυβερνήσεις, παρά τις προσπάθειές τους, συχνά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτές τις μεταβαλλόμενες άμεσες ανάγκες.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ένας πραγματικός στρατός ιδιωτικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων έχει παρέμβει αθόρυβα. Κατά το τελευταίο έτος, η εν λόγω άτυπη βοήθεια κατέληξε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε πολλές πτυχές της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας και αντεπίθεσης. Για παράδειγμα, η Sabre Training Advisory Group, μια ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από δωρητές και εδρεύει στην Ουκρανία, εκπαίδευσε πρόσφατα σε τακτικές στα επίπεδα διμοιρίας και λόχου την 68η ταξιαρχία Jaeger της Ουκρανίας, μεταδίδοντας δεξιότητες και τεχνογνωσία που βοήθησαν τη μονάδα να απελευθερώσει την Μπλαχοντάτνε και την Ζαπορίζια στις αρχές του Ιουνίου. Παρομοίως τον Ιούνιο, μια άλλη ΜΚΟ με έδρα την Ουκρανία, η Anomaly, ανακάλυψε ότι η 23η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας είχε σταλεί στο μέτωπο χωρίς ιατρικές προμήθειες. Μέσα σε τρεις ημέρες, η Anomaly κατάφερε να παράσχει στη μονάδα ιατρικές προμήθειες και εκπαίδευση. Λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα μάτια του κοινού, η υποστήριξη αυτή ενίσχυσε σημαντικά τη μαχητική ικανότητα της Ουκρανίας. Παρ' όλα αυτά, ορισμένες Δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν παρεμποδίσει αυτό το έργο, είτε μπλοκάροντας την ιδιωτική μεταφορά κάποιου μη θανατηφόρου εξοπλισμού είτε επιβάλλοντας υπερβολικά γραφειοκρατικά εμπόδια για τις άδειες εξαγωγής ή για τις απαιτήσεις σχετικά με τα απόστρατα μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας που επιδιώκουν να εκπαιδεύσουν ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό.

Με την κατάλληλη υποστήριξη, αυτή η καινοτόμος στρατηγική θα μπορούσε να προσφέρει το πλεονέκτημα που χρειάζεται η Ουκρανία για να αντέξει έναν εξαντλητικό χερσαίο πόλεμο που είναι πιθανό να διαρκέσει για μήνες. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρότυπο για το πώς οι ανοικτές κοινωνίες μπορούν να ανταποκριθούν σε μελλοντικές συγκρούσεις. Αλλά για να έχει αυτόν τον αντίκτυπο, θα χρειαστεί συνεχής υποστήριξη, μεταξύ άλλων και από τις ίδιες τις Δυτικές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα τώρα που η αντεπίθεση της Ουκρανίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πολλές καθημερινές ανάγκες έχουν γίνει έντονες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον ρόλο της άτυπης βοήθειας και να κάνουν περισσότερα για να την διευκολύνουν -ή τουλάχιστον να μην εμποδίζουν τους ιδιωτικούς φορείς να βελτιώσουν την ουκρανική στρατιωτική αποτελεσματικότητα.

ΚΟΖΑΚΟΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΠΑΝΚ

Παρόλο που έχει τύχει σχετικά μικρής προσοχής, η άτυπη βοήθεια προς την Ουκρανία έχει ήδη παρουσιάσει αρκετά διακριτά πλεονεκτήματα σε σχέση με την επίσημη κρατική βοήθεια. Προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και ανταπόκριση. Μπορεί να παρασχεθεί με χαμηλό κίνδυνο για τους Δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, αυξάνοντας την φονικότητα του ουκρανικού στρατού με τρόπους που η Ρωσία δεν αντιλαμβάνεται ως κλιμάκωση. Και ενώ η επίσημη στρατιωτική βοήθεια από κράτος σε κράτος τείνει να είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωτική, με εξοπλισμό και όπλα που παραδίδονται από κόμβους εφοδιασμού σε αποθήκες και απαιτούν πολλαπλά βήματα για να φτάσουν στις ζώνες μάχης, η άτυπη βοήθεια μπορεί συχνά να παρέχεται άμεσα. Βασιζόμενοι στα δικά τους έμπιστα δίκτυα και τις ιδιωτικές επαφές τους στο πεδίο, οι εθελοντές και οι ΜΚΟ -όπως η Sabre Training Advisory Group [1] και η Anomaly [2]- μπορούν να ενεργοποιήσουν την από σημείο σε σημείο παράδοση εξοπλισμού και βοήθειας σε διοικητές και μονάδες, επιτρέποντας την προσαρμογή της βοήθειας σε συγκεκριμένες ανάγκες, χρόνους, και τοποθεσίες. Μπορούν επίσης να παρακάμψουν τις δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να περιορίσουν την εκτροπή των προμηθειών κατά τη μεταφορά.