Άρθρα
Το βιβλίο του στρατηγού, οικονομολόγου και καθηγητή Γιώργου Χατζηθεοφάνους «Εθνική Στρατηγική: Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» αποτελεί μια μελέτη που απαντά ή διευκρινίζει θέματα του πλαισίου πολιτικής που καθορίζει τις εφαρμοζόμενες επιμέρους πολιτικές, και δεν είναι άλλο από την εθνική στρατηγική.
Εκατοντάδες απόρρητες εκθέσεις και έγγραφα του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών έρχονται για πρώτη φορά στο φως, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο η ισραηλινή διπλωματία καθόριζε την στάση της ως προς τα πολλά και σημαντικά που διαδραματίζονταν στο «Γειτονικό Νησί» -όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται η Κύπρος στην σύγχρονη εβραϊκή δημοσιογραφική γλώσσα.
Ενώ τόσα έχουν αλλάξει στην Αλβανία και στην Ελλάδα, ο σκληρός πυρήνας των προβλημάτων των σχέσεών μας είναι κάπου σταματημένος και αγκυλωμένος στον χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η πολιτική των Τιράνων απέναντι στη ελληνική εθνική μειονότητα έχει μένει στο νομικό πλαίσιο της εποχής του Ενβέρ Χότζα.
Η σπουδαιότερη συμβολή του Μυλωνά στην διεπιστημονική συζήτηση είναι η ανάδειξη των περίπλοκων διαστάσεων της ιστορικής πραγματικότητας σε ένα βιβλίο που στηρίζεται στην μεθοδολογία της πολιτικής επιστήμης αλλά παράλληλα παρουσιάζει ξεκάθαρα τα βασικά «εργαλεία» της για να απευθυνθεί τόσο στους ιστορικούς όσο και στους θεράποντες των άλλων επιστημών της κοινωνίας και του ανθρώπου.
Το βιβλίο «Η Ελληνική Πολιτική Οικονομία 2000-2010: Από την ΟΝΕ στον Μηχανισμό Στήριξης», που επιμελούνται ο Παντελής Σκλιάς, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και ο Σπυρίδων Ρουκανάς, Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έρχεται να φωτίσει την δεκαετία 2000 – 2010 που έχει αποτελέσει αντικείμενο σοβαρών αντεγκλήσεων, και να θεμελιώσει με επιστημονικό αναλυτικό πλαίσιο την «Ελληνική Πολιτική Οικονομία» ως ένα διακριτό ερευνητικό αντικείμενο εντός της ευρύτερης θεώρησης της διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας.
Έχουν αλλάξει οι Γερμανοί; Το ερώτημα πλανάται όχι μόνο στον ευρωπαϊκό νότο που μαστίζεται από την κρίση, αλλά και στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Παρίσι, την Βαρσοβία. Η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί στο πως προβάλλει σήμερα το Βερολίνο την τεράστια γεωοικονομική ισχύ που έχει συσσωρεύσει και στις αναλογίες με την προβολή της γερμανικής ισχύος στο παρελθόν …
Οι θεωρίες των Parsons, Luhmann και Habermas αξιοποιούν και οι τρεις τη μεθοδολογική παράδοση του λειτουργισμού και συγκροτούν μαζί μια ειδικότερη επιστημολογική παράδοση η οποία χαρακτηρίζεται από την κατανόηση και την ερμηνεία των κοινωνικών σχέσεων υπό τη μορφή συστήματος.
Το βιβλίο «Μεταθεωρητική κριτική Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτικής: Το νεοθετικιστικό πλαίσιο» (Παπαζήσης 2012) του Ιωάννη Θ. Μάζη, αποτελεί ένα θεωρητικό magnum opus, και προορίζεται να καταστεί πολύτιμο εγχειρίδιο και έργο αναφοράς για τους επιστημονικούς κλάδους των Διεθνών Σχέσεων και της Γεωπολιτικής.
Στο βιβλίο του ο Gordon Brown περιγράφει τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην χώρα του αλλά και τις σκέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.
Ο τέως πρόεδρος του Ισραήλ Chaim Herzog (1918-1997) κατέγραψε την εμπλοκή της χώρας του σε όλες τις αντιπαραθέσεις με τους άραβες προσπαθώντας να δώσει μια αντικειμενική -κατά την ισραηλινή πλευρά- εικόνα των πολεμικών γεγονότων αλλά και εκείνων που οδήγησαν στην σύγκρουση.
Στο τέλος του βιβλίου Τακτικά, που αποδίδεται στον βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Στ' τον Σοφό και που συντάχθηκε περί το 900 μ.Χ., παρατίθενται 294 αξιώματα ή μάλλον παραγγέλματα για το πώς μπορεί ένας πόλεμος να κερδηθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Πρόκειται για αξιώματα τα οποία, παρά τη διαχρονική τους αξία, ελάχιστα έχουν μελετηθεί έως τώρα. Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου επιχειρεί λοιπόν να τα ταξινομήσει, να εντοπίσει τις αρχικές τους πηγές, κυρίως, όμως, να τα αποκαθάρει από το περιστασιακό τους περίβλημα και να τα αναγάγει σε βασικές αρχές «αναίμακτης επικράτησης» κάθε σημαντικού αγώνα ή αντιπαράθεσης.
Η γνώση ως θεμελιώδης αξία είναι εκείνη που μπορεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προστατεύσει τον άνθρωπο από τα τυχαία δεινά της ζωής του. Και το βιβλίο «Η άνοδος και η πτώση του Homo Economicus» αποτελεί μια καλή γνωστική βάση για την οικονομία όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα.
Ο ιστορικός Ιωάννης Κωτούλας καταγράφει στο βιβλίο του τους μεταναστευτικούς μηχανισμούς και απομυθοποιεί ιδεολογήματα όπως η «πολυπολιτισμικότητα» που ταλαιπωρούν ακόμα την ελληνική κοινωνία, καθώς με την χρήση επιστημονικών εργαλείων καθιστά σαφή των αριθμό και την ποιότητα των μεταναστών που μπορεί να αντέξει μια κοινωνία όπως η ελληνική.
Το βιβλίο του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργού Ανάπτυξης και Οικονομικών απαντά αναλυτικά στο πώς δημιουργήθηκε το ελληνικό χρέος αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στους τρόπους που μπορεί να τιθασευτεί. Ωστόσο, ο χρόνος δεν περισσεύει. Ιδιαίτερα όταν το ζήτημα πλέον δεν περιορίζεται στην Ελλάδα αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Το βιβλίο του κοινωνιολόγου Δρα Δημήτριου Σμοκοβίτη, που αφορά στη κοινωνιολογική θεώρηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων, εκδόθηκε στον Σεπτέμβριο 2011. Έμφαση δίνεται στον διεθνή ρόλο του ελληνικού στρατού, τη σύγχρονη επαγγελματική και στρατιωτική εκπαίδευση αλλά και ειδικότερα θέματα όπως οι γυναίκες στο στρατό και οι αντιρρησίες συνείδησης.
Το βιβλίο της ελβετίδας δημοσιογράφου Amalia Van Gent εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2008 στα γερμανικά. Ωστόσο, αν και οι εξελίξεις έκτοτε ήταν σημαντικές, αποτελεί μια πλήρη χαρτογράφηση των πολιτικών και κοινωνιολογικών στοιχείων που συνθέτουν τη σημερινή Τουρκία, η οποία ακόμα δεν έχει βρει τον τελικό της στόχο.